Володимир Зеленски: Войната срещу Русия на Путин е като битката срещу фашистка Германия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Володимир Зеленски: Войната срещу Русия на Путин е като битката срещу фашистка Германия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни настоящата съпротива на страната му срещу руската инвазия с украинските усилия за победа над нацистка Германия по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Преди осемдесет години милиони украинци се сражаваха, за да бъде победен нацизмът завинаги“, заявява държавният глава във видеообръщение, записано по време на днешното му посещение в село Ягодно, в северноукраинската Черниговска област, отбелязва ДПА, като допълва, че на това място е извършено предполагаемо военно престъпление от страна на руските сили през 2022 г.

„Сега обаче украинците пак се изправят срещу злото, което се е преродило, върнало се е и иска отново да ни унищожи“, казва още Зеленски.

ДПА припомня, че по време на руската окупация на Ягодно над 350 от жителите на селото, сред които 80 деца, са държани със седмици заключени в мазето на училището. Случаят е документиран не само от украинци, но и от световни медии, отбелязва агенцията.

Зеленски казва, че десетима от затворените са починали, а седемнадесет души са били убити. Според него тези събития показват какво представлява Русия под управлението на своя президент Владимир Путин. „Ако това не е нацизъм, кое е?“, пита риторично украинският президент в емоционалното си видео, посочва ДПА.

Зеленски заявява още, че украинската армия е освободила Ягодно в края на март 2022 г. и че вижда в това знак, че историята може да се повтори, както при победата над нацистите.

„Всеки, който е дошъл да ни унищожи, след това ще избяга от украинската земя“, заяви президентът на Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО