55% от производството на електричество у нас вече е от зелена енергия – 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове

Публикувано преди 2 седмици  |  България
55% от производството на електричество у нас вече е от зелена енергия – 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове

Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за първите четири месеца на годината, отчитат от Електроенергийния системен оператор, цитирани от БНТ.

На този фон се отчита спад в производството на тока и на вътрешното потребление.

Една от причините за рекорден спад на износа на ток се дължи на по-евтиното електричество в съседните държави, които са извън Европейския съюз и не плащат квоти за въглеродни емисии.

„България вместо да изнася електроенергия, както правеше до момента, изнася български лигнитни въглища за Сърбия, след което в сръбските електроцентрали се произвежда сръбска електроенергия с българските лигнитни въглища и след което тази произведена електроенергия се внася в България“, заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Спадът на производството на ток се дължи не само на огромния срив в износа на електроенегия, но и в свитото потребление.

С 4,5% по-малко ток сме консумирали през първите 4 месеца на година, а причините са не само климатични, но и икономически, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Средно с около 7 градуса са били по-високи температурите в сравнение с последните 5 години, което предполага по-малко потребление на ел. енергия и от битовите потребители и от небитовите потребители“, допълни Добрин Иванов.

Спадът на потреблението се дължи и на това, че много енергоинтензивни предприятия през последните години изградиха собствени енергоизточници за собствено потребление, което пък намалява потреблението на енергия от общата мрежа.

Свитото производство на ток от въглища у нас се компенсира от фотоволтаичните централи, твърдят от енергийното министерство.

„Основният въпрос, който разглеждаме в момента е свръхпроизводството на фотоволтаични мощности, които последните години, както казахме станаха изключително модерни поради атрактивните си цени и бързото си изграждане“, заяви Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката.

Евтината зелена енергия натиска цените на тока на свободния пазар надолу и дори се конкурира с ядрената енергия.

„От фотоволтаичните централи цената излиза около 45 евро на мегаватчас, която за вашите зрители може да се каже, че е е съвсем леко по-висока от тази на АЕЦ „Козлодуй“ и значително по-ниска от тази на термичните централи. На енергийната борса се достигат дори отрицателни цени. Тоест всеки един консуматор ще получава пари затова че консумира енергия“, каза още Георги Самандов.

В момента близо 55% от производството на електричество у нас се пада на зелена енергия – 44 на сто от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО