Геновева Петрова: ГЕРБ влиза като фаворит в тази предизборна кампания, но ПП-ДБ запазва втората си позиция

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Геновева Петрова: ГЕРБ влиза като фаворит в тази предизборна кампания, но ПП-ДБ запазва втората си позиция

През последните месеци все по-често се задава въпросът – защо да гласуваме след като най-вероятно ще бъде същото, имаме еднакви партии, ще получим същите победители и ситуацията няма да бъде коренно променена. Има смисъл да се гласува.

Това заяви пред Радио „Фокус“ социологът от „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова по повод последното изследване на социологическата агенция.

По думите ѝ на пръв поглед картината изглежда много подобна на тази, която имахме миналата година:

„ГЕРБ влиза като фаворит в тази предизборна кампания с 25,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват и с много висока мобилизация за участие. Симпатизантите на ГЕРБ и ДПС са най-мобилизирани за предстоящия вот. От друга страна ПП-ДБ – другата част, която бе от доскорошното управление, влиза в надпреварата с една по-слаба подкрепа и разколебани позиции. Това до голяма степен се дължи на атаките и публичните скандали, но тези атаки от друга страна мобилизират нейните най-твърди привърженици, при което тя успява да запази втората позиция със 17,5%“.

По думите на социолога обаче при ПП-ДБ все повече проличава липсата на електоралната периферия – избирателите не са част от най-твърдото ядро, а при предишни изори са имали аргументи да гласуват за тях.

„Аналогична ситуация се наблюдава в полето, което ние условно наричаме ляво популистко поле, където наблюдаваме един много активен обмен на симпатизанти и гласоподаватели между партии като „Възраждане“, „БСП“, „Левицата“, новосформираната коалиция „Солидарна България“. Тук също има относително слаба мобилизация, която очакваме, че в хода на кампанията ще внася динамика в подкрепата на всяка от тези партии“, обясни Петрова.

Тя отбеляза, че един от основните въпроси е до каква степан дисперсията на вота в ляво ще помогне на някои от партиите да стабилизират позициите си, а на други респективно да се окажат с по-слаби позиции.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО