Мария Захарова към Берлин: Използвате хакерски митове, за да разрушите двустранните отношения

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Мария Захарова към Берлин: Използвате хакерски митове, за да разрушите двустранните отношения

Русия обвини днес Германия, че използва безпочвени митове за руски хакери, за да разпалва напрежение и посочи, че решението на Берлин да отзове посланика си за консултации ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните връзки, предаде Ройтерс.

Германия заяви, че е отзовала посланика си в Русия за консултации, след като Берлин обвини Москва в извършване на кибератаки срещу германски отбранителни и аерокосмически предприятия, както и срещу управляващата партия.

„Берлин редовно използва мита за зловредна дейност на предполагаеми руски хакери в Германия и това се прави за разпалване на напрежението в двустранните отношения“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и допълни: „Никакви доказателства не бяха представени“.

Берлин заяви, че атаките са започнали преди две години и са били насочени срещу управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), както и срещу компании в логистичния, отбранителния, аерокосмическия сектор и сферата на информационните технологии. Германските власти допълниха, че не са обявили подробности за нанесените щети от съображения за сигурност.

Захарова каза, че Западът води информационна война срещу Москва, която включва измислени или фалшиви твърдения, насочени към разпалване на страхове от Русия.

„Отзоваването на германския посланик от Москва не е нищо повече от още една неприятелска стъпка, целяща разпалване на антируски настроения в Германия, което води до по-нататъшно влошаване на двустранните връзки“, каза Захарова и допълни: „Цялата отговорност за това лежи върху германската страна“.

Захарова каза още, коментирайки изказване на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че войната в Украйна ще приключи само за две седмици, ако Западът спре доставките на военна помощ за Киев.

Борел каза по-рано този месец, че съществуването на Украйна зависи от Запада и че войната ще приключи за две седмици, ако доставките на западни въоръжения секнат. Той допълни, че не би искал войната в Украйна да завърши така.

Попитана за това как да се деескалира напрежението между Русия и Запада, Захарова отговори, че Западът е този, който е втвърдил реториката си спрямо Москва.

„Ето го това, от което се нуждаем за деескалация и Борел го каза: ако спрете да доставяте на Киев оръжия, всичко ще приключи за две седмици. Ето това е формулата за деескалация“, допълни говорителката.

Полша е станала тази седмица обект на хакерска атака от страна на свързана с Русия група, съобщи днес държавният Национален изследователски институт.

„Зловреден сотфтуер е бил използван срещу полски правителствени институции тази седмица от групата АПТ28, свързана с руските разузнавателни служби“, посочи в изявление институтът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО