Важните новини във ФАКТИ на 08.05.2024 г.

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Важните новини във ФАКТИ на 08.05.2024 г.

Изтеглиха номерата на партиите в бюлетините: ГЕРБ-СДС-22, ПП-ДБ под номер 14, БСП-24

Централната избирателна комисия изтегли жребия с поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани за Европейските избори и изборите за 50 Народно събрание, предаде репортер на „Фокус“.

Бащата на прегазената ученичка в Сопот: Изпратих си детето като кукла, намерих я като смачкано коте

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебно производство за инцидента, при който 18-годишна, с половин месец стаж зад волана, прегази две ученички на паркинг в Сопот. Тя е задържана в ареста, припомня Bulgaria ON AIR.

Продължават смените на областни управители: Служебното правителство смени четирима днес

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен.

На 84 години Петър Берон влиза в битката за Народното събрание

Легенда от първите години на демокрацията влиза в изборна битка във Видин, съобщи „Фокус“. 84-годишният Петър Берон е водач на листата на „ВМРО-Българско национално движение“ в 5-ти видински многомандатен изборен район. От РИК -Видин, потвърдиха, че именно легендарният политик от близкото минало – Петър Кирилов Берон е водач на листа.

Берон е и най-възрастният кандидат за народен представител в Северозапада. Бил е народен представител от СДС в 7-то Велико Народно събрание, депутат от Атака в 40-то Народно събрание, заместник-председател на 40-то Народно събрание, кандидат за вицепрезидент като подгласник на Жорж Ганчев през 1992 г. от Българския бизнес блок. Оттогава датира крилатата фраза „Кажи си приказката, Бероне!“.

Сбогом на Русия: „Лукойл“ внесе в България над 1 млн. барела петрол от Норвегия

През април „Лукойл“ е внесла над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията си в България. Припомняме, че от 1 март вносът на суровини от Русия беше забранен с решение на парламента.

„Вносът от петролното находище „Йохан Свердруп“ в Северно море за „Лукойл“ надхвърли 1 милион барела миналия месец“, съобщи TradeWinds, като цитира данни на S&P Global. Петролът е доставен в Бургас с два танкера.

Според корабните данни азербайджанският петрол, който идва от турския терминал „Джейхан“, и казахстанският петрол – също се внасят в Бургас. Доставя се от Новоросийск. Освен това „Лукойл“ купува суровини от Саудитска Арабия. На път за България е танкерът „Аристофанис“ с арабски петрол.

Съдът оправда адвокат, обвинен, че е дал под наем стая на проститутка

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно столичния адвокат Иван Иванов, който беше подсъдим за това, че е отдал стая под наем на проститутка, която е водила там редовно клиентите си, съобщи „Лекс“.

Бум на кражбите в столичните молове: Дрехи и обувки се отмъкват по поръчка

Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а миналата година беше големият проблем с ръст на липсите – имаме колеги от асоциацията, които имат до 70 процента ръст на липси от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г. Това каза заместник-председателят на Българската ритейл асоциация (БРА) Аксиния Баева по време на пресконференция на тема „Търговците отчитат рекорден брой кражби от търговските обекти. Взема ли държавата адекватни мерки за справяне с тази епидемия?“, която се проведе днес в Националния пресклуб на БТА в София.

По думите на Баева конкретните суми от откраднати стоки на годишна база силно зависят от вида на бранша и размера на магазините.

Тя уточни, че най-много се краде в голям мол в София, като магазин от 300 кв. м за миналата година има 100 000 лева загуби от кражби.

Баева подчерта, че в момента са се събрали основно, за да дадат гласност на проблема. „Ако преди се крадеше на дребно, сега говорим за абсолютно организиран бизнес на гърба на търговеца и на клиента. Дрехи и обувки се крадат по поръчка, след това се пласират организирано във Фейсбук групи и по други канали“, заяви заместник-председателят на БРА, допълвайки, че когато дойде нова стока, стават „тотални мишени“.

Баева каза, че познават някои от лицата, благодарение на видеонаблюдението, но те сменят градове и магазини, за да не бъдат хванати.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО