Испански министър заговори за „геноцид“ в Газа, Израел се ядоса

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Испански министър заговори за „геноцид“ в Газа, Израел се ядоса

Крайноляв испански министър предупреди националните компании, които работят в Израел, за „риска от това да допринесат за геноцида в Палестина“, което предизвика критики от страна на израелското посолство в страната, а испанското министерство на външните работи се разграничи от казаното, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В писмо, адресирано до компаниите и разпространено чрез прессъобщение на министерството, министърът на социалните права Пабло Бустиндуй призовава испанския бизнес в Израел да представи подробно мерките, които предприема, за да избегне „вредите, които неговата дейност може да причини“.

Бустиндуй, член на крайнолявата формация „Сумар“, настоява, че тези дейности „не бива да допринасят за грубите нарушения на правата на човека, извършвани от Израел в окупираните палестински територии“, с „риск да допринесат за геноцида в Палестина“.

Изявлението предизвика остра реакция от страна на израелското посолство в Испания, което каза, „че категорично отхвърля неверните обвинения на някои министри, интелектуалци и медии, че Израел извършва геноцид“.

„Демонизирането и делегитимирането на Израел чрез обвинения, лишени от всякаква основа, дават криле на „Хамас“ и на онези, които искат изчезването на израелската държава, и са явно подстрекателство към омраза и антисемитизъм“, подчерта дипломатическото представителство.

В писмо, изпратено до АФП, испанското министерство на външните работи се разграничи от действията на Пабло Бустиндуй и каза, че не е било информирано за изпратения до компаниите документ. То добави, че Бустиндуй не говори от името на правителството.

Терминът „геноцид“ бе използван няколко пъти през последните няколко месеца от министри от крайнолеви партии, съюзници на премиера социалист Педро Санчес. Това обаче е първата му употреба в официален документ.

Бустиндуй направи това в момент, когато Санчес, смятан за най-явния критик на Израел в ЕС, се стреми да привлече други европейски страни към идеята за признаване на палестинска държава – нещо, което Испания не изключва да направи и едностранно, отбелязва Франс прес.

„Хамас“ извърши безпрецедентно нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити повече от 1170 души, повечето от които цивилни, сочи справка на АФП, основана на официални данни.

При предприетата в отговор от Израел военна операция в ивицата Газа са били убити 34 844 човека, сочи информация на „Хамас“, която не е проверена по независим път. Офанзивата доведе до хуманитарна катастрофа и разруха в палестинската територия, посочва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО