Борис Бонев: Проблемът е, че в София няма евтини паркоместа

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Борис Бонев: Проблемът е, че в София няма евтини паркоместа

Трети ден протести в центъра на София заради промените в движението. Общинският съветник от ПП-ДБ-„Спаси София“ Борис Бонев заяви в предаването „Денят ON AIR“, че е свикнал да бъде виновен.

„Много бързо се случвало това нещо и не било обсъдено с хората. Бус лентата и велоалеята по „Патриарх Евтимий“ са заложени в документация на Столична община повече от 15 години. Ясно обещахме, че „Патриарх Евтимий“ ще стане в рамките на първите 6 месеца. Гордея се, че има политици в тази община, които изпълняват своите обещания. Хората, които вдигнаха този скандал, са политици от ГЕРБ. Правят си кампания на гърба на хората в София. Трябва да се даде шанс на този проект“, подчерта той.

Борис Бонев смята за абсолютно неправилни мненията за „Патриарх Евтимий“ на недоволните от реорганизацията на трафика.

„До този момент нямахме система от велоалеи, за пръв път ги свързваме. Обръща се внимание само на тези 130 протестиращи в пиковия им момент. Защо никой не коментира, че бяха получени стотици положителни становища в подкрепа на реорганизацията на „Патриарха“? Проблемът е, че протестиращите не искат да се лишат от част от паркоместата. Това е болката – искат да си паркират под балкона и смятат, че публичната зона им принадлежи. Стоянката на такситата е предвидена в проекта. Заради валежите част от маркировката не е положена. Ще има 4-5 места повече в стоянката, а не копърки, които паркират незаконно“, поясни общинският съветник.

По думите му пред Bulgaria ON AIR не е сериозно да се говори, че няма алтернатива на придвижване в този район. Бонев посочи като такива линиите на метрото и тролеите в района.

„Неправилно е помещения в центъра на София, предвидени за паркинги, да бъдат печатници. В спорния район има 10 паркинга, като навсякъде има свободни места с месечен абонамент. Проблемът е, че няма евтини паркоместа. Тези хора искат да продължат да паркират за 16 лева на месец. Животът в центъра на София идва със своите неудобства и предимства. Аз живея в „Лозенец“. Нямам проблем, откакто се въведе „зелена зона“ в квартала“, каза още Бонев.

На един от протестите заради промените той е прекарал 3 часа в разговори с протестиращите. Същото е направил кметът Васил Терзиев. Бонев уточни, че след завършване на проекта движението ще се наблюдава 3 месеца и ако има проблеми, те ще бъдат премахнати.

Все още не са променени фазите на светофарите, трябва да се сложат още колчета и да се маркират лентите. Около месец ще е нужен на трафика да се настрои на новата ситуация, стана ясно от думите на госта на Ганиела Ангелова.

„Националната наредба се оказа от 1975 г. Когато се маркират коси паркоместа, заходът трябва да бъде на заден ход. Омръзва ми да жертваме законността, защото някой някъде не е подготвен. Проектът за реорганизация на движението е под 500 хил. лв. С колчетата няма да има никакъв проблем“, изтъкна Бонев.

На управлението на ГЕРБ още дълги години ще му сърбаме попарата, завърши той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО