24 май и „Трети парад на България“ в Чикаго! Пред ФАКТИ говори генералният консул Светослав Станков (СНИМКИ)

23 май 2024 09:04  |  България
24 май и „Трети парад на България“ в Чикаго! Пред ФАКТИ говори генералният консул Светослав Станков (СНИМКИ)

Българската общност в Чикаго отбеляза 24 май с „Трети парад на България – събор на българската общност“. Хиляди българи почетоха с песни, танци и музика Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Отдадоха почит пред свещения труд на българските учители, които запалват пламъчето на просветата в душите на нашите деца. Това пише на страницата си във Фейсбук Светослав Станков, генерален консул на България в Чикаго. Ето какво сподели той пред ФАКТИ по повод празника на българския език.

– Г-н Станков, българската общност в Чикаго отбеляза 24 май със събор под мотото „Трети парад на България“. Това вече се превръща в традиция. Какво бе новото тази година?
– Америка е държава, в която се насърчава културното многообразие на общностите. Това е политика, която се реализира както на федерално, така и на местно ниво. Парадът е форма на заявяване на най-големите общности, като италианска, ирландска, полска, украинска и др. Когато дойдох в Чикаго и видях потенциала на българска общност, си казах: „Защо и ние да нямаме парад, в който да се заявим като българи?“ През 2022 г. идеята ми беше посрещната изключително позитивно от общността и заедно с кмета на чикагското предградие Елк Гроув – Крейг Джонсън, поставихме началото на това събитие.

Оттогава „Парадът на България“ по случай 24 май в Чикаго е най-голямото събитие на българската емиграция не само в града, но може би и по света.

Всяка година програмата се обогатява, защото всяко училище и културна организация намира свой уникален начин да се включи. В допълнение, тази година за първи път на участниците бяха раздадени освен знамена, стотици големи български букви, с които да минат на парада. Като специален гост на събитието беше обичаната от поколения българи певица Йорданка Христова, която зарадва присъстващите с някои от най-известните си песни.

– Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, е включвал и манифестация. Как гледат на нас американците?
– Американците гледат изключително позитивно на нас – българите, защото сме представители на древна цивилизация. За тях винаги е страшно интересно да разберат, че кирилицата е създадена в българското царство през 9 в. и така е разпространена в останалия свят, включително и в Русия. Подобни масови събития на българите в Америка и по света изграждат по-голяма видимост на нашата общност, което естествено води и до по-голям интерес от местните власти.

Колкото по-видими са българите в Америка, толкова по-голям е шансът техният глас като общност да бъде чут.
Същото важи и за останалите държави с многобройна българска диаспора по света- Германия, Испания, Великобритания и др. Както винаги съм казвал, българската емиграция е най-големият външнополитически капитал на България и сме длъжни заедно да го реализираме успешно.

– Давате личен пример, но какво е за вас 24 май…
– Това е ПРАЗНИКЪТ с големи букви за мен. Майка ми е учителка по български език и литература повече от 30 г., а тъща ми е учител по история. Винаги 24 май се е празнувал с особено вълнение вкъщи. Помня безбройните букети, които майка ми едва носеше, красивите абитуриенти, които идваха да я взимат, за да отидат на бал. Всичко, което съм видял, доказва, че българинът има запазено място в сърцето си за любов поне към един учител.

– В рамките на празника обявихте, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език. Разкажете повече?
– Българската общност е сред най-големите в щата Илинойс. Към момента писменият изпит за шофьорски книжки – непрофесионални, може да се вземе на пет езика. Казах си, защо да не проведа разговори със секретаря на щата за въвеждането и на български език и да видя как ще реагира. Направих среща, показах му редицата политически признания, които получихме последните две години от Конгреса и губернатора на щата за приноса на българската общност към развитието на щата Илинойс. Той беше впечатлен и откликна много позитивно. Доколкото разбирам, след като е задвижена процедурата по въвеждането на българския език, и други големи общности също са пожелали техните езици да бъдат признати, а това може само да ме радва. Очаквам подкрепата от общността към тази инициатива, защото, в крайна сметка, те ще са основните потребители на тази услуга на български език, която е изцяло в тяхно удобство.

– Оценяваме ли труда на българските учители…
– Бих казал, че да.

Българинът е мъдър и благодарен човек и има специална връзка с учителите си.

Радвам се, че последните години все повече се говори за подобряване на условията на труд за българските учители. Поставянето на образованието във фокуса на държавната политика винаги се изплаща и е гаранция за изграждането на една просветена и успешна нация.

– Как изглежда любовта към отечеството отвъд океана?
– Изглежда искрена, неподправена и изстрадана.

Само един емигрант знае какво е да празнуваш чужди празници, а никой около теб да не празнува твоите празници. Може би това води до увеличаване на чувството на родолюбие и патриотизъм.

Българите в Америка са горди със своя произход, искрено обичат ОТЕЧЕСТВОТО си и градят един съвременен и позитивен образ на България.

– Как се развиват българските училища в Чикаго?
– Българските неделни училища в Чикаго са 13, а самата бройка трябва да ви показва, че се развиват много положително. Програмата за подпомагане на Българските неделни училища по света на МОН е сред най-успешните програми, насочени към българската емиграция. Училището не само е гарант за опазване на българския език и култура, то сплотява общността и създава трайни връзки между нейните членове.
Ползвам случая да пожелая светъл празник на всички български учители по света, да бъдат все така достойни пазители на словото на светите братя Кирил и Методий и да продължават своя свещен труд на просвещение на нашите деца!

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО