Сарафов: ФБР ще обучава български следователи

23 май 2024 10:04  |  България
Сарафов: ФБР ще обучава български следователи

За пръв път следовател от Националната следствена служба (НСлС) ще премине пълен обучителен курс в Академията на ФБР в Куантико. Това ще бъде първата стъпка, а в бъдеще български следователи регулярно ще бъдат изпращани на обучения в САЩ.

Това съобщиха от прокуратурата.

Това е договорил Борислав Сарафов по време на посещението си в САЩ по покана на Департамента по правосъдие.

Освен това директорът на ФБР Кристофър Рей е удостоил Борислав Сарафов с почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност.

По време на срещата си с ръководството на Академията на ФБР, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е предложил в България да се проведат серия от обучителни семинари за български магистрати и служители от службите с лектори от САЩ, като акцент в тях ще са киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства.

На срещата е било договорено скоро в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет.

И.ф. главният прокурор е обсъдил в САЩ и добрите практики в работата на ФБР, които биха били полезни при реформа на НСлС и окръжните следствени отдели и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО