Макрон обеща да задържи френските войски в Нова Каледония колкото е необходимо

23 май 2024 10:19  |  Света
Макрон обеща да задържи френските войски в Нова Каледония колкото е необходимо

Президентът Еманюел Макрон обеща да задържи полицейските подкрепления в Нова Каледония колкото е необходимо, за да възстанови мира, предава Ройтерс. Той обяви, че ще започнат нови операции, за да се гарантира пълното възстановяване на реда, като подчерта, че няма алтернатива на този подход.

По време на среща в Нумеа, столицата, с политически и бизнес лидери, Макрон очерта своята стратегия. Тази среща беше важна, тъй като включваше кметове от районите, които са най-засегнати от последните бунтове, заедно с лидери, които са както за, така и против френските връзки.

Нова Каледония преживя размирици, пътищата бяха блокирани от барикади и протести. Жителите използват социалните медии, за да споделят безопасни маршрути за достъп до основни услуги като храна, газ и лекарства.

Макрон, след като огледа засегнатите от бунтовете райони с хеликоптер, предприема практически подход към кризата. В отговор на извънредното положение ще бъдат изпратени допълнителни 3000 полицаи, за да поддържат реда, мярка, която Макрон заяви, че ще продължи дори по време на Олимпийските игри в Париж, ако е необходимо. Той обяви, че извънредното положение ще приключи, след като блокадите бъдат вдигнати от протестиращите.

Сърцевината на безредиците се крие в страховете относно избирателната реформа, приета от законодателите на Франция.

Протестиращите твърдят, че тази реформа може да отслаби влиянието на местното население, което съставлява 40% от 270 000 жители на острова, върху резултата от бъдещи референдуми за независимост.

Въпреки напрежението Макрон все още не е определил дата за ратифициране на конституционната реформа, което изисква одобрение от двете камари на парламента.

Срещата на Макрон също включваше значими местни лидери, което сигнализира за опит за ангажиране в смислен диалог.

Целта, според Макрон, е всички страни да бъдат върнати на масата за преговори без предубедени планове, като се фокусира както върху възстановяването след бунтовете, така и върху бъдещата политика.

Въпреки това FLNKS, група за независимост, изрази желание Макрон да отложи избирателната реформа и да даде повече време за дискусии за бъдещето на острова.

Анексирането на Нова Каледония от Франция през 1853 г. и нейният статут на отвъдморска територия от 1946 г. насам отдавна са спорни точки.

Островът, който е основен производител на никел, е изправен пред икономически предизвикателства, като значителна част от населението му живее под прага на бедността. Размириците се отразиха и на туризма, блокирайки хиляди посетители. Усилията на Франция, Австралия и Нова Зеландия да евакуират хората подчертават международното измерение на кризата.

Ангажиментът на Макрон за възстановяване на реда в Нова Каледония отразява сложното взаимодействие на историческите оплаквания, изборната политика и спешната нужда от диалог и помирение.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО