Илон Мъск: Изкуственият интелект ще направи всички ни безработни

24 май 2024 22:19  |  Света
Илон Мъск: Изкуственият интелект ще направи всички ни безработни

Милиардерът Илон Мъск каза, че изкуственият интелект ще поеме всички наши работни места и това не е непременно лошо нещо, съобщи CNN, предаде NOVA.

„Вероятно никой от нас няма да има работа в бъдещето“, каза предприемачът на технологична конференция в Париж. Докато говори дистанционно чрез уеб камера на VivaTech 2024, Мъск описа бъдеще, в което работните места ще бъдат „незадължителни“.

„Ако искате да вършите работа, която е нещо като хоби, ще можете. Но така или иначе ИИ и роботите ще предоставят всички стоки и услуги, които искате“, предрече той.

За да заработи този сценарий, ще трябва да има „универсален висок доход“. Той не обясни какво точно би представлявал, но анализатори предполагат, че става дума за определена сума пари, която американското правителство дава на всеки, независимо от това колко печели.

„Няма да има недостиг на стоки или услуги“, увери Мъск.

Meta взима снимките и постовете ни от Facebook и Instagram от юни, за да тренира изкуствен интелект

Възможностите на изкуствения интелект нараснаха през последните няколко години достатъчно бързо, че регулаторите, компаниите и потребителите все още се притесняват да използват технологията. Освен това продължават да нарастват опасенията за това как различните индустрии ще се променят с продължаващото разпространение на ИИ.

Мъск заяви, че не подкрепя неотдавнашното изявление на президента на САЩ Джо Байдън за въвеждане на мита върху вносните електромобили, произведени в Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на конференцията Viva Technology Мъск заяви: „Тесла се конкурира доста добре на пазара в Китай без мита и без друга подкрепа… Аз съм за това да няма мита и никакви стимули за електромобилите, нито за петрола и газа“.

Докато отговаряше по време на сесията за въпроси и отговори на конференцията, Мъск заяви: „Нито „Тесла“, нито аз сме поискали тези мита. Всъщност аз бях изненадан, когато те бяха обявени.“

По-рано този месец администрацията на Байдън обяви мита върху китайските електромобили, както и върху батериите за електромобили и други части, в опит да спре наводняването на вътрешния пазар с евтини китайски електромобили.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО