Сингапур и Виетнам призовават за мир в Тайванския пролив

25 май 2024 21:19  |  Света
Сингапур и Виетнам призовават за мир в Тайванския пролив

Вицепремиерът на Сингапур и Министерството на външните работи на Виетнам призоваха за регионален мир и стабилност, докато Китай провежда широкомащабни военни учения около Тайван.

Говорейки в Токио, вицепремиерът на Сингапур Ган Ким Йонг каза, че конфликтът в Тайванския пролив ще има тежки последици за всяка участваща страна, но и за целия свят. Той призова за диалог между Китай и САЩ.

В четвъртък, 23 май, Китай обяви, че незабавно започва двудневни учения под надслов „Joint Sword-2024A“, включващи сухопътни, морски, въздушни и ракетни сили. Комунистическият режим смята своите маневри за „наказание“ за встъпителната реч на новоизбрания президент, определена от Китай като подкрепяща независимостта на Тайван.

Ган каза, че проблемът с пролива вече се е превърнал в най-сериозната точка на конфликт в региона. Възможността от инциденти или недоразумения ще се увеличава, ако САЩ и Китай се възприемат като противници, каза още той.

Обръщайки се към своята японска аудитория, Ган подчерта, че Сингапур ще приветства посещенията на самолети и кораби от японските сили за самоотбрана. Посещенията ще подпомогнат ролята на Япония в насърчаването на регионалния мир и сигурност.

Във Виетнам правителството, чесе надява Тайван и Китай да поддържат мир, стабилност и сътрудничество. Мирът е от основно значение не само за хората от двете страни на пролива, но и за целия свят.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО