Първият дипломат на Киев: Дайте ни ракети Patriot, време е да започнем да сваляме руските военни самолети

26 май 2024 10:19  |  Света
Първият дипломат на Киев: Дайте ни ракети Patriot, време е да започнем да сваляме руските военни самолети

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, като например Patriot, и позволяването на страната да сваля руски самолети, преди да атакуват, ще помогне за предотвратяване на трагедия като днешната бомбардировка на хипермаркет в Харков.

Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в X, цитиран от „Укринформ“.

„Путин може да разпространява всякакви лъжи, но ето какви са действията му. Варварски военни престъпления срещу цивилни. Голям търговски център в Харков. Събота. Отвратителен удар, за да осигури максимални жертви. Той не може да окупира Харков, затова се опитва да го убие. Има два начина за партньорите на Украйна да предотвратят подобни удари. Първо: повече „Патриоти“ и други системи за противовъздушна отбрана за Украйна. Второ: Украйна да сваля руски военни самолети, преди да хвърлят бомби върху Харков и други градове и общности“, пише той.

Putin may spread any lies, but here are his actions. Barbaric war crimes against civilians.Large shopping mall in Kharkiv. Saturday. Heinous strike to ensure maximum casualties. He can’t occupy Kharkiv, hence he tries to kill it.There are two ways for Ukraine’s partners to… pic.twitter.com/USKjyXgobn

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 25, 2024

Кулеба също така призова света да предостави на Украйна допълнителни способности за противовъздушна отбрана и да одобри украинските удари по военни цели на руска земя.

„Действайте сега“, подчерта първият дипломат.

Припомняме, че в резултат на удара с две въздушни насочващи бомби, насочени към хипермаркета „Епуцентър“ в Харков в натоварените часове на събота, най-малко двама души бяха потвърдени като убити, докато броят на жертвите се увеличи до 35 души.

В същия ден руснаците удариха един от общинските паркове на Харков и жилищна сграда в центъра на града.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело е към своя край, в интервю на 24 май призова съюзниците, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от Америка системи.

Италия не е във война с никого. Ако е правилно решението да се помогне на Украйна военно, в същото време не може и дума да става за премахване на забраната Киев „да удря военни цели в Русия. Повтарям, че „Лигата“ е против изпращането дори един войник да се бие в Украйна. Искаме мир, а не път към Третата световна война.

Така вицепремиерът на Италия и лидер на „Лигата“ Матео Салвини коментира в събота в Пиза интервюто на Столтенберг за The Economist.

„Сега изглежда, че генералният секретар на НАТО е заявил, че страните от НАТО, а следователно и Италия, трябва да премахнат забраната, която са наложили досега за използване на оръжията, които изпратихме в Украйна, дори извън украинска територия, за да се защитават и да стрелят, следователно също и в Русия и извън техните граници. Абсолютно не, дори не коментираме това – отсече той. – Не искам италианска бомба да убива в страни, с които не сме във война.“

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО