Украинският министър на отбраната: Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна

27 май 2024 12:19  |  Света
Украинският министър на отбраната: Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна

Във видеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО, проведено в София, министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров сподели стремежа на Украйна за пълноправно членство в НАТО, предава БТА.

Умеров подчерта, че присъединяването към НАТО не е просто стратегическа цел за Украйна, а ход, който обещава да укрепи сигурността в цяла Европа и по света. „НАТО символизира сигурността и приемането на Украйна в лоното ще бъде от полза за всички чрез укрепване на нашата колективна сигурност“, изрази Умеров.

Умеров хвърли светлина върху неотдавнашните предизвикателства, пред които е изправена Украйна, подчертавайки по-специално нова офанзива на Русия в района на Харков.

Въпреки че са изправени пред значителни загуби, руските сили, оборудвани с танкове и пехота, настъпват напред, само за да бъдат посрещнати от издръжливите украински въоръжени сили.

„Ситуацията ни е тежка, с критичен недостиг на оръжия, включително снаряди и системи за противовъздушна отбрана“, разкри Умеров, посочвайки безмилостните опити на Русия да унищожи това, което не може да завладее, и нейната непрекъсната агресия срещу цивилни.

Министърът на отбраната отправи трогателен призив за увеличаване на подкрепата, като подчерта спешната необходимост от повече противовъздушни и далекобойни оръжия за ефективно противодействие на агресията.

„Вашата решимост може да ни помогне да спрем тази бруталност“, каза Умеров, призовавайки членовете на НАТО за помощ в тези трудни времена. В обръщението си Умеров потвърди ангажимента на Украйна към мира и сигурността, разглеждайки членството в НАТО като ключова стъпка към постигането на тези цели.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО