С най-много годни за пиене води от обществените водоизточници в областта е община Елхово

7 юни 2013 10:51  |  Общество

4eЕдва 16 са местните водоизточници за обществено ползване на територията на Ямболска област, които са с води, годни за пиене. Това показва анализ на Регионална здравна инспекция за изминалия месец. При анализа са използвани проби от 91 водоизточници в общо 58 населени места на територията на петте общини от област Ямбол.
В община Стралджа с годни за пиене води според анализа са се оказали чешмата в центъра на село Поляна, чешмата в близост до кметството на село Атолово, както и минералната чешма в Стралджа по пътя за село Лозенец.

Годни за пиене се оказват и минералните води от двете чешми в боляровското село Стефан Караджово, намиращи се в близост до музея и в северната част на селото.
В община „Тунджа” здравните инспектори са изследвали водите на 24 обществени водоизточници в 14 населени места. От тях в допустимите норми са се оказали водите на чешмата в парка на село Бояджик и на чешмата „Гуслата” в близост до детската градина в село Чарган.

С най-много годни за пиене води от обществените водоизточници в областта е община Елхово.

В община Ямбол са взети проби от 2 обществени водоизточника – чешмата „Белянката” и Черната чешма. Пробите от тях са надвишили съответните норми, допустими при ползване на водата.

Ежегодният мониторинг на въздуха, който се прави от РЗИ-Ямбол  сочи, че измерените през миналата година концентрации на серен диоксид и азотен диоксид във въздуха съответстват на изискванията на наредбата. Леко завишени са стойностите на общия суспендиран прах. Това обаче било нормално през работните дни на най-оживените кръстовища съобщават от здравната инспекция в града. Основни замърсители на въздуха са автомобилният транспорт и  отоплението с печки на дърва и въглища през зимата, пише в анализа./в-к „Делник“



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО