САЩ са бесни на Виетнам заради посещението на Путин

17 юни 2024 12:20  |  Света
САЩ са бесни на Виетнам заради посещението на Путин

САЩ разкритикуваха Виетнам заради това, че е поканил руския президент Владимир Путин на официалното посещение в страната, съобщи американското посолство във Виетнам, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Очаква се двудневното посещение на Путин във Виетнам да започне в сряда. То ще се осъществи на фона на многократни покани от страна на виетнамски лидери.

САЩ оглавиха западните санкции срещу Русия след нахлуването ѝ през 2022 г. в Украйна. През март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

„Нито една страна не трябва да дава на Путин платформа, за да популяризира неговата агресивна война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си“, заяви говорител на американското посолство в Ханой, запитан за въздействието на очакваното посещение върху връзките със САЩ.

„Ако той може да пътува свободно, това може да нормализира грубите нарушения на международното право от страна на Русия“, добави говорителят, визирайки инвазията, която Русия описва като „специална операция“.

Посещението на Путин все още не е публично обявено, но много официални служители потвърдиха, че ще има такава визита. Това ще бъде първото му посещение във Виетнам от 2017 г. насам. Двете държави имат близки връзки, които датират от много години. „Не можем да се върнем към обичайната си работа или да си затваряме очите за явните нарушения на международното право, които Русия извърши в Украйна. Трябва тези, които извършиха военните престъпления, да понесат своята отговорност“, заяви говорителят на американското посолство.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО