Русия: Ако предложението на Путин бъде отхвърлено, всички бъдещи мирни условия ще бъдат по-тежки

17 юни 2024 13:19  |  Света
Русия: Ако предложението на Путин бъде отхвърлено, всички бъдещи мирни условия ще бъдат по-тежки

Сергей Наришкин, ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия, отправи строго предупреждение относно предложението за мирен договор, направено от руския президент Владимир Путин към Украйна. Според Ройтерс и ТАСС Наришкин подчертава, че ако сегашното предложение на Путин бъде отхвърлено, всички бъдещи мирни условия ще бъдат значително по-тежки за Украйна. Наришкин обаче не поясни кой има правомощията да приеме или отхвърли това предложение.

Мирното предложение на Путин, обявено миналата седмица, има за цел да сложи край на продължаващия конфликт с Украйна. В реч в Руското външно министерство Путин изрази готовността си да преговаря, но поиска пълното изтегляне на украинските сили от четири региона – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, върху които Русия претендира за териториални права. Освен това той настоя Украйна да се откаже от стремежите си да се присъедини към НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни условията на Путин с политиките на Адолф Хитлер, подчертавайки противоречивия характер на предложението.

По подобен начин Съединените щати отхвърлиха плана, като официални лица заявиха, че Путин не е в позиция да диктува условията за мир на Украйна.

Германия също се включи, като обяви предложението на Путин за несериозно.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО