ВАС: Методи Байкушев е законно избран за кмет на Благоевград

17 юни 2024 18:05  |  България
ВАС: Методи Байкушев е законно избран за кмет на Благоевград

Върховният административен съд остави в сила решение по административно дело №1097 от 2024 г. на Административен съд – Благоевград, свързано с избора за кмет на община Благоевград, съобщи Bulgaria ON AIR.

Производството пред първоинстанционния съд е образувано във връзка с оспорване на решение на Общинската избирателна комисия – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград, при произведения на 05.11.2023 г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград, и за кмет е обявен Методи Байкушев от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По отношение на оплакването, че са дописвани лица избирателните списъци, съдът се е позовал на извършената проверка от ГД „ГРАО“. Тя е установила че неправилно са допуснати да гласуват едва четири лица, което по никакъв начин не може да окаже влияние по отношение на обявения изборен резултат.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е отказал да се произнесе по методическите указания на ЦИК и на решение на Министерството на електронното управление за удостоверяване на техническите устройства за гласуване.

Съгласно константната съдебна практика, инцидентният съдебен контрол е недопустим, в случая инцидентно се оспорват актове, издадени от органи, които не са страна в производството, а и реда за оспорване на общите актове е различен от реда, по който се оспорва индивидуалния административен акт, с който е обявен изборния резултат.

Решението по административното дело е окончателно.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО