Кристиан Вигенин: БСП няма да участва в нова сглобка

17 юни 2024 21:04  |  България
Кристиан Вигенин: БСП няма да участва в нова сглобка

Вървим към сглобка. Първият и вторият са намерили общ език, въпросът е кой ще е третият.

Нашият Национален съвет взе ясно решение, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС, нито да участваме в каквито да било коалиции. Утре сутринта ще съберем изпълнителното бюро на партията, за да обсъдим дали в знак на политически диалог да кажем лично на ГЕРБ каква е нашата позиция. Ако отидем, то ще е, за да им кажем, че няма да подкрепим правителство с техен мандат.

Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Останаха два варианта. При ИТН и при новата формация има доста неясноти как точно се взимат решенията и понякога те могат да са повлияни в една или друга посока. Ние сме доста по-предвидими”, каза социалистът.

Относно заявката, че ще се търси подкрепа за правителство на споделената отговорност по определени политики, Вигенин заяви: „ Както и да брандират такъв тип правителство то ще е на ГЕРБ. Няма как да стане, ще стоим далеч от поредните сглобки. Ако се стигне до трети мандат, ще се съберем и ще го обсъдим”.

По повод изборния резултат на БСП, а именно близо 75 000 гласове по-малко, политикът коментира: „Много тежък резултат, обективно погледнато вятърът трябваше да духа в нашите платна. Бяхме непримирима опозиция, прокарахме важни политики, затова за някои този резултат беше изненада. Трендът с резултат постоянно надолу беше причината Корнелия Нинова да обяви оставка. Ние в самата кампания не сме правили грешки. Очевидно има други фундаментални причини, които трябва да обсъдим откъде идват. Едно от нещата са нарушеният вътрешнопартиен диалог и постоянни вътрешни конфликти, което разочарова нашите избиратели. Този процес в голяма степен беше стимулиран и отвън. Вероятно вътре не подходихме правилно към това. Постоянното напускане на хора очевидно се отразява на резултатите”.

„Този тренд е от 2021 година. От тогава резултатът е все по-нисък, каквото и да направим. Много неща бяха извън нашата власт. Тази несигурност, постоянните избори, нямаме сериозни финансови ресурси, няма олигархични кръгове, които да ни помагат, не купуваме гласове”, изброи вероятните причини той.

„Оставката на Корнелия Нинова дава шанс започнатият разговор да продължи по един конструктивен начин. Задачата ни е да успокоим партията и да върнем конструктивния диалог. Нашата задача е да осигурим плавен преход и да установим кой къде бърка. Прекият избор на председател на БСП ще се проведе през октомври”, каза още Вигенин.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО