Заради това химично съединение от догодина поскъпват винетките и тол таксите

17 юни 2024 22:05  |  България
Заради това химично съединение от  догодина поскъпват винетките и тол таксите

Въвеждане на нова еднодневна винетка и промяна в пътните такси. Предлага се при сформирането на таксата да се има предвид замърсяването от превозното средство. Така тези, които отделят по-малко въглероден диоксид, ще плащат по-малко. Тези, които замърсяват повече, ще са с по-висока такса.

Това гласят текстове, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие.

Текстовете прецизират и ТОЛ таксите спрямо европейските изисквания.

С „такса инфраструктура“ държавата ще може да възстановява разходите си за поддръжка на пътищата. Също и такса задръствания и външни разходи.

Как се приемат готвените промени?

С опит зад волана от над 25 години Любо Тимонов смята, че преди да се въвеждат промени първо трябва да се оправят пътищата у нас.

„По Европа съм 10 години. Много са напред хората. Много. Има още много работа държавата да направи за инфраструктурата. Вземат се толове, вземат се винетки, вземат се, а пътища?“, коментира шофьорът.

Експерти допълват, че преди промените да влязат в сила трябва да се вземе ясно и балансирано решение – с колко ще поскъпнат таксите след въвеждането на елемента за въглероден диоксид.

„Да сложим точно и ясно на масата каква е възрастта на транспортните единици в България, които извършват международен превоз. Колко ще се утежни цената на транспорта и дали това няма да бъде свръх за всеки един от нас като краен потребител“, посочи Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Според него такса задръстване и инфраструктура е почти невъзможно да бъде въведена в страната в момента, предаде БТВ.

„Да имаме работеща инфраструктура за транспортната мрежа в България и чак тогава да разсъждаваме за допълнителни такси“, подчерта Рашков.

Според публикуваните от регионалното министерство цели с промените таксуването ще стане по-справедливо и се стил умира използването на по-малко замърсяващи превозни средства.

С новите промени се предлага се и въвеждането на еднодневна винетка.

Към момента у нас има уикенд винетка, седмична, месечна, тримесечна и годишна. Ако бъдат одобрени, промените се очаква да влязат в сила 2025 година.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО