Гласът на народа! Мнозинството украинци продължават да подкрепят президента Володимир Зеленски

17 юни 2024 22:19  |  Света
Гласът на народа! Мнозинството украинци продължават да подкрепят президента Володимир Зеленски

Киевският международен институт по социология (КМИС), една от водещите социологически служби в Украйна, публикува резултатите от ново проучване, което показва високо ниво на подкрепа за президента Володимир Зеленски, макар да отчита спад, съобщава Би Би Си.

Според данните от проучването, проведено в края на май тази година, 70% от анкетираните заявяват, че Зеленски трябва да остане на поста си до края на военното положение в страната. Това показва, че легитимността на президента не се поставя под съмнение от значително мнозинство от жителите на Украйна.

Руският президент Владимир Путин многократно поставя под въпрос правото на Зеленски да остане на поста си след изтичането на четиригодишния му мандат. Въпреки това, юристите настояват, че украинските закони забраняват провеждането на избори по време на война и изискват изпълнението на задълженията от действащия президент до встъпването в длъжност на новоизбрания лидер.

Проучването на КМИС също така разкрива, че 56% от украинците подкрепят дейността на президента Зеленски. Това представлява спад в сравнение с предишното проучване, проведено през есента на 2023 година, когато подкрепата беше 77%.

Освен това, 58% от анкетираните смятат, че властите на страната не трябва да правят компромиси в преговорите и трябва да продължат борбата, докато е необходимо. Този показател също бележи спад, като през май 2022 година е бил 80%.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО