ЕС се стремят да създадат нов режим на санкции за противодействие на хибридните руски заплахи

26 юни 2024 19:19  |  Света
ЕС се стремят да създадат нов режим на санкции за противодействие на хибридните руски заплахи

Страните от ЕС се стремят да създадат нов режим на санкции, за да противодействат на хибридни атаки, като саботажи, кибердейности и кампании за дезинформация, става ясно от проект на заключителен документ, който се очаква да бъде приет в края на Европейския съвет, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат утре и в петък, за да обсъдят важни въпроси, включително войната в Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и последните политически събития в Грузия. Те ще обсъдят и нова рамка за борба с хибридните атаки, които зачестиха през последната година.

„Европейският съвет категорично осъжда всички видове хибридни дейности, включително сплашване, саботаж, чуждестранна манипулация на информацията и намеса, дезинформация, злонамерени кибердейности и превръщането в инструменти на мигранти от трети страни“, се посочва в проекта на заключителния документ.

„В отговор на дестабилизиращите действия на Русия в чужбина Европейският съвет повтаря отново призива си за продължаване на работата в Съвета за установяване на нов режим на санкции“, се добавя в проекта.

Литва, в частност, настоява ЕС да предприеме по-решителен подход към подобни атаки.

През май НАТО заяви, че е „дълбоко загрижен“ заради неотдавнашните хибридни атаки, които засегнаха Чехия, Естония, Германия, Латвия, Литва, Полша и Великобритания. Алиансът обвини Русия за атаките. Москва редовно отхвърля западните обвинения, че е замесена в хибридни атаки.

Представители на ЕС заявиха по-рано тази година, че повечето държави членки са зле подготвени за борба с медийните манипулации.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО