Израел Кац определи Ердоган като военнопрестъпник, който избива невинни кюрди

26 юни 2024 20:19  |  Света
Израел Кац определи Ердоган като военнопрестъпник, който избива невинни кюрди

Външният министър на Израел, Израел Кац, не се сдържа в критиките си към турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Кац определи Ердоган като „военен престъпник“, в социалната медийна платформа „X“, заради действията и изявленията му по отношение на регионалните конфликти, предава БТА.

Кац обвини Ердоган, че открито подкрепя „Хизбула“ в конфликта ѝ с Израел.

„Ердоган е военнопрестъпник, който избива невинни кюрди по сирийската граница и се опитва да отрече правото на Израел на самозащита от една терористична организация, която атакува от Ливан по нареждания на Иран“, написа той.

Кац осъди опитите на Ердоган да оспори правото на Израел да се защитава срещу атаки, организирани от Хизбула под ръководството на Иран.

Президентът Ердоган показа подкрепата си за Ливан на фона на ескалиращото напрежение с Израел. По време на предаване по турската държавна телевизия TRT Ердоган не само изрази своята солидарност, но и призова другите нации в региона да застанат на страната на Ливан. Той отправи лична атака срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, наричайки го „психично болен“.

Размяната на остри думи между лидерите подчертава задълбочаващия се разрив и сложната динамика в региона, което поражда опасения относно потенциала за по-нататъшна ескалация.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО