Предизборно напрежение в Техеран! Двама хардлайнери неочаквано се отказаха от участие в президентската надпревара

27 юни 2024 17:20  |  Света
Предизборно напрежение в Техеран! Двама хардлайнери неочаквано се отказаха от участие в президентската надпревара

Двама кандидати, застъпници на твърдата линия, се отказаха от участие в президентските избори в Иран, съобщиха държавни медии днес – в навечерието на вота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

До изборите се стигна, след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец.

Кметът на столицата Техеран Алиреза Сакани и ръководителят на Фондацията на мъчениците и ветераните Амир-Хосейн Газизаде Хашеми са се оттеглили от надпреварата, съобщиха днес ирански държавни медии. Очакваше се двамата да получат съответно само по 1,7% и 2% от гласовете, сочи проучване на общественото мнение от 22-23 юни.

Двамата призоваха избирателите да гласуват за кандидатите, подкрепящи Ислямската революция.

След тяхното оттегляне останаха четирима кандидат президенти. Сакани по-конкретно призова двамата най-изявени хардлайнери да обединят усилията си, за да попречат на умерения Масуд Пезешкиан да победи.

„Призовавам Саид Джалили и Мохамед Багер Галибаф да се обединят и да не изоставят исканията на революционните сили без отговор“, написа Сакани в „Екс“.

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей, който сега е на 85 години, гарантира, че кандидатите, които споделят неговите твърдолинейни възгледи, ще доминират в президентската надпревара, отбелязва Ройтерс.

Масуд Пезешкиан, бивш министър на здравеопазването, има подкрепата на политическия реформаторски лагер в Иран, който се застъпва за политика на разведряване по отношение на Запада, но шансовете му не са ясни, тъй като дисидентите в Иран и извън него призовават за бойкот на изборите.

Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси, отбелязва ДПА. Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата. В лагера на хардлайнерите се води борба за власт между Саид Джалили, бивш преговарящ за иранската ядрена програма, и председателя на парламента Мохамад Багер Калибаф.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО