Руската армия взе извънредно решение, в Черно море напрежението се покачва

28 юни 2024 12:19  |  Света
Руската армия взе извънредно решение, в Черно море напрежението се покачва

Андрей Белоусов, министър на отбраната на Руската федерация, е изпратил заповед до Генералния щаб за предприемане на бързи мерки за реагиране в отговор на „провокативните действия на САЩ“ над Черно море, предадоха руските медии.

Твърди се, че причината за подобни мерки е рязкото увеличаване на интензивността на полетите в региона на американски стратегически безпилотни летателни апарати и ударите на украинските сили по Крим. САЩ дават ключова разузнавателна информация на Киев, за да атакува военни цели в окупирания от руснаците полуостров.

„Полетите на американски дронове увеличават риска от конфронтация на НАТО с Русия и вероятността от инциденти във въздуха“, казаха от Министерството на отбраната. Руското ведомство не уточни какви точно мерки ще предприеме.

След пълномащабната инвазия Украйна нанесе огромни поражения на руския Черноморски флот, принуждавайки го да избяга далеч от Крим. Киев нанася удари с дронове и ракети по Крим и руските кораби.

По-рано този месец бе съобщено, че разузнавателен дрон Global Hawk, който е определян от някои като най-мощният и способен в американската армия, се е приближил безпрецедентно близо до Крим по време на украински удари срещу цели на руските окупатори. Безпилотният американски самолет е летял югозападно от главната военна база на Русия в кримския град Севастопол три часа преди украинските сили да изстрелят ракети по руски военни цели.

Украйна е нанесла удари по руски зенитно-ракетни комплекси в окупирания полуостров Крим, твърдят украинските военни. „В резултат от ударите, два радара на комплексите С-300 и С-400 са унищожени. Информацията за третия радар все още се уточнява“, написа украинският генерален щаб в приложението „Телеграм“. Дни по-късно руски военни източници съобщиха, че Русия е свалила американски дрон Global Hawk в Черно море, но тази информация не беше потвърдена.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО