Шаламанов за Радев и Срещата на НАТО: Влизаме в хипотеза, в която отказва да защитава позицията на страната

28 юни 2024 18:04  |  България
Шаламанов за Радев и Срещата на НАТО: Влизаме в хипотеза, в която отказва да защитава позицията на страната

Президентът Румен Радев е поканен и има право да откаже. В нашата практика е имало случай, в които премиер води делегацията, няма да е прецедент. Така бившият министър на отбраната Велислав Шаламанов коментира в ефира на bTV отказа на държавния глава да участва в Срещата на върха на НАТО, съобщават от novini.bg.

„Президентът трябваше съвсем ясно да посочи с какво точно не е съгласен. Влизаме в хипотеза, в която Радев отказва да изпълнява конституционните си задължения и да защитава позицията на страната“, обясни, обаче той.
„Не може да няма явна позиция, има явни решения, като например това за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, което е много в интерес на България, както и за командването на координацията на военната помощ за Украйна“, коментира още доц. Шаламанов.
„Единство и решимост е сред най-важните послания на тази среща. Компромис не е лоша дума, а е инструмент за постигане на резултати стъпка по стъпка“, посочи още той.

„Виждаме сега какви са отношенията със Северна Корея, а Тръмп в мандата си говореше за пробив в отношенията със Северна Корея“, коментира той дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Най-важното за него е, че и двамата кандидати говорят за по-силен НАТО и мир в Европа.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО