Убиха двама членове на силите за сигурност след края на изборния ден в Иран

29 юни 2024 05:19  |  Света
Убиха двама членове на силите за сигурност след края на изборния ден в Иран

Неизвестни въоръжени лица са нападнали автомобил, транспортиращ изборни урни след приключване на изборния ден в иранската провинция Систан и Белуджистан и са убили двама членове на силите за сигурност, съобщиха иранските държавни медии, цитирани от световните агенции и БТА.

По данни на иранската телевизия „Прес“ при атаката са били ранени петима души. На свой ред новинарската агенция Фарс съобщи, че след нападението бюлетините са били доставени в канцеларията на губернатора на провинцията, където се извършва преброяване на гласовете.

Нито една от въоръжените групировки, действащи на територията на Иран, към момента не е поела отговорност за нападението.

Късно снощи в Иран приключи гласуването на извънредните президентски избори, които се произвеждат след смъртта на президента Ебрахим Раиси, който загина на 19 май при катастрофа с хеликоптер в провинция Източен Азербайджан.

В надпреварата участват четирима политици – председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф, представителят на иранския лидер във Висшия съвет за национална сигурност на републиката Саид Джалили, бившият ръководител на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието Мостафа Пур-Мохамади и бившият министър на здравеопазването Масуд Песешкиан.

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги с висока производителност за обогатяване на уран от модела ИР-6 (IR-6), предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на публикуван снощи доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо (на около 30 километра североизточно от град Кум), посочва Ройтерс.

„След предишния доклад на генералния директор за тримесечието агенцията потвърди, че Иран е инсталирал четири от гореспоменатите осем каскади ИР-6 в Блок 1 на завода за обогатяване на гориво (както е официалното му име – бел. ред.) във Фордо“, се казва в доклада на МААЕ, предназначен за страните членки на организацията, сред които е и България.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО