Путин няма да спре, докато не превземе Киев

30 юни 2024 08:19  |  Света
Путин няма да спре, докато не превземе Киев

Руските олигарси, които бяха шокирани от пълномащабната инвазия в Украйна, вече се примириха с новата реалност и се надяват на победа. Много от тях са уверени, че Владимир Путин няма да спре, докато не превземе Киев, пише Foreign Affairs, съобщи агенция УНИАН.

Има няколко причини руските елити в крайна сметка да застанат на страната на Путин. Една от тях е страхът да не попаднат под репресии. Втората е осъзнаването за безполезността на всяка съпротива. Третата причина е напредъкът на руската армия на фронта.

Елитите на Руската федерация нямат единна визия какво може да се счита за победа във войната. Оптимистите се надяват, че един голям руски пробив на фронта ще принуди Украйна да се съгласи със сегашното статукво и да се откаже от намеренията си да изгони руснаците от окупираните територии.

Други смятат, че Путин няма да се задоволи само с пробив в Харковска област. Единственият резултат, на който ще се съгласи, е превземането на Киев. Както отбелязва авторът на публикацията, кремълският диктатор смята украинската столица за люлката на руската цивилизация и затова има „почти мистични“ възгледи за този град.

Тези, които очакват такъв сценарий, смятат, че вторият опит за превземане на Киев също ще бъде извършен от територията на Беларус по същия маршрут през зоната на Чернобилската АЕЦ. Мнозина в Москва смятат, че този път руската армия е по-опитна и резервите на Украйна са отслабени, така че руснаците могат да спечелят. Според руските елити украинците просто са твърде уморени, за да се защитават отново.

Това обаче не е най-лошият вариант. Най-големите песимисти смятат, че Украйна не е самоцелта на Путин. Всъщност целта ѝ е да се конфронтира със Запада, смятат те. Хора, близки до руския президент, казват, че той вижда инвазията [в Украйна] като само един фронт в конфликт със Запада. Това означава, че успехът на Русия на бойното поле може да не е достатъчен, за да угоди на Путин. В даден момент Путин може да реши, че е дошло времето да атакува НАТО.

В миналото руският елит нямаше желание да рискува с възможността за ядрен конфликт. Но сега много от тях са убедени, че НАТО няма да посмее да отговори. Те виждат Запада като уморен и разделен и следователно много по-малко заинтересован да се бори с Русия. Те виждат президента на САЩ Джо Байдън и европейските лидери като слаби.

В този контекст те смятат, че НАТО няма да се обедини, за да защити държава, която е атакувана. Но руските елити вярват, че НАТО ще бъде обхваната от толкова много паника и хаос, че няма да направи нищо, освен да разруши доверието в западните правителства. Идеята за безкрайна война в Украйна все пак плаши руския елит.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО