Исторически ден за Българската православна църква

30 юни 2024 09:04  |  България
Исторически ден за Българската православна църква

Исторически ден за Българската православна църква. 140 делегати днес ще изберат новия български патриарх, предаде БНТ.

Точно преди десет дни Светият синод избра тримата митрополити, които имат право да участват в процедурата. Това са Гавраил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

По устава на православната ни църква за патриарх може да бъде избран само духовник, навършил 50 години и заемал епархийски пост поне пет години. 9 бяха митрополитите, които отговаряха на условието, сред тях и Пловдивският – Николай, който официално се отказа да бъде номиниран.

Под звъна на камбани и след поименна проверка от Комисията по пълномощията на присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия, наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро, предаде БТА.

След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО