Спешна имунизация против морбили в област Ямбол

Публикувано преди 11 години  |  Общество

injЯмболска област е една от шестте в страната, в които в рамките на 30 дни спешно ще бъдат имунизирани всички деца на възраст от 13 месеца до 15 години, на които досега не е поставяна ваксина против морбили, паротит и рубеола научаваме от страниците на регионалния ямболски вестник „Делник” от д-р Лиляна Генчева – директор на Регионална здравна инспекция – Ямбол.

По нейните думи решението е взето в началото на седмицата на работна среща в Министерството на здравеопазването, тъй като в страната има установени случаи на болни от морбили. В област Ямбол на този етап няма случа на заразната болест, но в Нова Загора и София има изолирани случаи на морбили, внесени от Германия, а предприетата мярка по имунизирането е с превантивна цел, за да не се допусне епидемия от болестта, каквато имаше през 2008 и 2009 в цялата страна.
Ямболската регионална здравна инспекция вече е започнала работа по организирането и провеждането на спешната имунизация, която трябва да приключи до края на месеца.

Изискват се списъци от всички общопрактикуващи лекари на територията на областта, които имат за пациенти неимунизирани деца на възраст между 13 месеца до 15 години. На базата на списъците е изготвен предварителен график на имунизациите.

Два имунизационни екипа от Регионална здравна инспекция – Ямбол ще посещават в определени дни и часове практиките на общопрактикуващите лекари с неимунизирани деца на територията на всички общини от област Ямбол и ще извършват имунизациите.

В Ямболската здравна инспекция вече са доставени необходимите материали и медикаменти за процедурата. Директорът на Регионална здравна инспекция – Ямбол д-р Лиляна Генчева добави още, че целта е да не допускаме неимунно население, тъй като тези хора са най-уязвимите при контакт със заразен с морбили.

Освен област Ямбол в страната подобни мерки са предприели и Здравните инспекции в Стара Загора, Бургас, Сливен, София – област, София – град и Шумен.

Морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен петнист обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Разпространява се по въздушно-капков път и засяга детската възраст.

Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.


Статията е публикувана на 4 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА