Доц. Кунчев предупреди за опасна напаст

1 юли 2024 22:05  |  България
Доц. Кунчев предупреди за опасна напаст

Двоен ръст на заболелите от марсилска треска и 30% повече случаи на лаймска болест отчитат здравните власти в сравнение с миналата година. Заразите се пренасят от кърлежи, които продължават да са активни от пролетта и се очаква заради топлото и влажно време ухапванията от тях да има до ранна есен. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Имаме 30% повече лаймска болест и 50% повече марсилска треска. Като процент е много, но като реални бройки не е.

Случаите са близо 100 на лаймска болест и 47 на марсилска треска, но те са били два пъти по-малко миналата година”, обобщи доц. Кунчев, цитиран от “Труд news”.

Той отбеляза, че най-много от заразените са записани в началото на пролетта, но кърлежите все още са опасни. “Очаквам да има ухапани хора до началото на есента”, посочи специалистът.

Той съветва винаги да преглеждаме тялото си, след като сме били на места с тревни площи, висока растителност и наличие на домашни или селскостопански животни.

“Малките деца задължително да се преглеждат след разходка дори и в градска среда”, допълни още експертът и поясни, че репелентите трябва да се ползват правилно.

“Те имат своето влияние и върху домашни любимци, но са с ограничено действие от час-два. Кърлежите понякога са доста дребни, лесно се свалят, когато скоро са впити.

А шансът за предаване на заразата е в пряка зависимост от времето, в което насекомото е в тялото ни. До 24, дори и до 48 часа много рядко може да стане предаване на заразата.

Това се случва когато стои по-дълго”, допълни доц. Кунчев.

Той не пропусна да отбележи, че хората трябва да бъдат внимателни и с летните вируси.

“Коклюшът не си е отишъл. Регистрират се около 100 души седмично, най-много и тежки са случаите на деца в рисковите първи два месеца, когато още нямат имунизация.

По-притеснително е наличието на морбили, макар че са само 10 случая, инфекциозният индекс е много висок, предава се много лесно и всеки, който няма имунитет, има сериозна причина за притеснение при една по-сериозна циркулация.

Единственото, което трябва да направим, е пълната имунизация”, заключи доц. Кунчев.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО