Подготовка за пожароопасния сезон в област Ямбол

Публикувано преди 11 години  |  Общество

deasЗаседание на Щаба за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи в ямболски регион се проведе в Областна администрация под председателството на областния управител Николай Пенев. Основна точка от дневния ред бяха превантивните дейности и подготовка на ангажираните институции във връзка с пожароопасния летен сезон.

„В този процес всеки от нас – представител или ръководител на организация в региона, има своята отговорност, както по отношение на превенцията, така и при възникване на пожар“, акцентира областният управител Николай Пенев в началото на заседанието.

Анализ на пожарната обстановка през 2012 г. направи комисар Йордан Събев – директор на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“. Между 1 юни и 30 септември 2012 г. в Ямбол са възникнали 725 произшествия, което е със 120 по-малко спрямо същия период на 2011 г. 73 от инцидентите са пожари с материални щети, а като основни причини се посочват небрежност при боравене с огън, късо електрическо съединение и техническа неизправност.

Комисар Събев обърна особено внимание на получените 22 лъжливи повиквания на телефон 112, които намаляват ресурсите на пожарната и възпрепятстват адекватната реакция при възникване на истински инцидент.

За предприетите превантивни дейности, издадени заповеди и подготовка докладваха пред Щаба ръководителите на фирми, ведомства и общини. В институциите има готовност за реакция при възникване на пожари, но може да се направи повече относно обезпечаването на личния състав с необходимата техника и оборудване, стана ясно на заседанието.

Обсъден бе и въпросът със създаването на доброволчески формирования за допълнителна помощ при подобни инциденти. Все още незапълнени са отпуснатите квоти за доброволци в общините Ямбол /40 души/, „Тунджа“ /25/, Стралджа /15/ и Елхово /15/. Засега квотата е запълнена единствено в община Болярово, където в доброволческо формирование са включени 5 души.

„Надявам се, че превантивните мерки на всички отговорни институции ще бъдат добра гаранция за безавариен летен сезон“, заяви в заключение областният управител Николай Пенев.


Статията е публикувана на 9 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА