Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

На вниманието на водачите на велисипеди с прикачени и монтирани двигатели с вътрешно горене в Елхово!

Публикувано преди 11 години  |  Общество

kolelaОт РУП Елхово разпространиха практически препоръки за опазване на децата и юношите в пътното движение през летния период, като акцентът през тази година е поставен върху използването на велосипеди с прикачени и монтирани двигатели с вътрешно горене. От полицията припомнят, че за да участва в движението по пътищата отворени за обществено ползване всеки велосипед трябва да има изправни спирачки,
звънец и да няма друг звуков сигнал, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад (допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад), както и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено, да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство, да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство, да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението, да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

При констатирани нарушения от водачи на велосипеди, управлявани от малолетни и непълнолетни лица, актове за констатирани нарушения ще бъдат съставяни на родителите или попечителите на лицата-отговорни за извършените нарушения по ЗДвП.

Специалисти от бранша, които се занимават ежедневно с продажбата и поддръжката на велосипеди коментират, че сами сглобените върху стандартна рамка на велосипед мотори, крият няколко особени опасности и рискове. Самите рамки на велосипедите не са  предназначени за допълнителното натоварване на допълнително монтиран двигател. Другата особеност е, че двигателите, които се продават отделно, понякога много рязко зацепват и това крие опасност от падане още при старта на велосипеда, добавят още те.

Практически препоръки за опазване на децата и юношите в пътното движение през пролетно-летния период


Статията е публикувана на 16 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА