Изпълнението на строителните дейности по изграждането на ограда с Турция е готово едва на половина

Публикувано преди 10 години  |  Общество

ogradaДо дни трябва да бъде готова оградата по границата с Турция, която ще спира бежанците да влизат на българска територия.

Днес депутати от Комисията по отбрана в парламента разгледаха съоръжението. Според доклада на армията, който те са получили, изпълнението на строителните дейности е 53%. Това според депутатите означава, че оградата няма да е готова в срока, посочен от министъра на отбраната – още през втората половина на този месец. По думите на Ангел Найденов вече са положени основите на цялата ограда и предстоят само довършителни дейности.

Остават въпросите за цената и колко време оградата ще бъде в състояние да изпълнява целта си. Това заяви след огледа депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев. „Не е работата на армията да прави това. Тук имаме едни много скъпо платени войници, които трябва да правят нещо друго. Вместо да са в казармите, плащат им се високи заплати, това са професионални войници и вместо през това време да правят бойна подготовка шести месец строят нещо, което може да го прави всяка една специализирана фирма, заяви бившият заместник – министър на отбраната. Той посочи, че са доволни от направеното от армията.

„Ние и досега не сме имали някакви забележки към армията. Единствената ни забележка е била „Защо българската армия се ангажира с изграждането на такова съоръжение и то толкова дългосрочно?. Това би могла да го свърши специализирана фирма, сигурно в държавата има такива?”, каза още Радев. Според депутатите от ГЕРБ, бежанският натиск няма да намалее през следващите няколко години. Същевременно проектът не бил направен професионално, тъй като съоръжението може да ръждяса, а в основата му да поникнат храсти. Така неговата надеждност многократно ще намалее.

„Ще продължим да следим какво се случва с това съоръжение и кога ще бъде готово. Не съм убеден, че останалите 47% могат да бъдат изпълнени за 20 дни“, коментира депутатът Димитър Иванов.

Съоръжението е с височина 3 метра и е дълго 30 километра и е разположено между селата Голям Дервент и Крайново – участъкът, където минаваха най-много бежанци преди дежурствата на полицаите по границата.


Статията е публикувана на 10 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА