Ще се проведат консултации за определяне състава на РИК-Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество

oblsВъв връзка с предстоящите избори на народни представители, в събота, 9 август 2014 г., от 9.30 ч. в Областна администрация Ямбол ще се проведат консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия за 31-ви Ямболски изборен район. Консултациите се свикват на основание чл.60, ал.2 от Изборния кодекс и Решение №652-НС от 6.08.2014 г. на ЦИК.

Съставът на РИК за 31-ви Ямболски изборен район е с общ брой 15 члена, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове.

Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително председател, заместник-председатели и секретар, при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП „ГЕРБ“ – 5 членове; КП „Коалиция за България“ – 5 членове; ПП „ДПС“ – 2 членове; ПП „Атака“ – 1 член.

Партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени,  имат право на по един свой член в РИК, извън броя на членовете по чл. 61, ал. 4 от ИК. Това са Коалиция „Реформаторски блок” и Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден”.

 При консултациите парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, правят писмени предложения за състав на РИК, както и списък с предложения за резервни членове и представят документите по чл. 60, ал. 3 от ИК.


Статията е публикувана на 7 август 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА