Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ, БСП, АТАКА и АБВ ще си разпределят по един мандат в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество

banПроф. Михаил Константинов представи изчисленията си за мандатите на база 99.951% обработени протоколи от ЦИК вчера. От тях става ясно, че ГЕРБ ще има 84-ма депутати, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторският блок – 23-ма, Патриотичният фронт – 19, ББЦ – 14, „Атака” и АБВ – по 11.

Изчисленията на проф. Михаил Константинов показват и разпределението на мандатите по региони. Въпреки убедителната победа на ПП ГЕРБ в 31-ми МИР – Ямбол, според проф. Михаил Константинов водещата политическа партия в региона ще получи само един мандат. По един мандат още ще си разпределят три партии и коалиции, а именно БСП лява България, АТАКА и класиралите се на осма позиция за област Ямбол АБВ.

Разпределението на мандатите по региони се извършва по метода на Хеър-Ниймайер. Този метод за изчисляване на мандатите, заменил през 2007 година системата Д’Онт, най-общо изисква броят на гласовете, получени от всяка партия, да бъде разделен на квота, която се изчислява по различен начин. Квотата е равна на общия брой на всички действителни гласове, делени на общия брой на мандатите, които трябва да бъдат разпределени. От математическите изчисления е ясно, че такава система е по-благосклонна към по-малките партии. И ако резултатите от изборите в област Ямбол спрямо изчислените квоти ви се вижда парадоксален, то трябва да Ви успокоим, че по този метод в област Видин, вероятно ДПС ще вкара депутат едва с 500 гласа, за цялата област.

Ако тези изчисления се потвърдят от ЦИК, депутати от нашата област ще бъдат Иван Чолаков, Атанас Мерджанов, Гроздан Иванов и ген. Михо Михов.


Статията е публикувана на 7 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА