Турция въвежда санитарна такса на границата заради синия език

Публикувано преди 10 години  |  Общество

lesЗаради опасност от разпространение на болестта син език турските гранични власти въвеждат система за дезинфекция на моторните превозни средства на граничните пунктове с България – Капъкуле, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново, съобщи БНР като се позова на пресконференция на областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин.

Моторните превозни средства, които влизат в Турция откъм България ще преминават през специална система за дезинфектиране. За това ще заплащат санитарна такса на границата. По думите на валията санитарната такса ще бъде в размер на 5 турски лири – около 1.5 евро, за леките коли и 15 турски лири за товарните автомобил.

Той уточни,че в момента системата се монтира и ще влезе в действие в близките дни. Тя ще бъде електронна, със сензорни датчици. Ще се обслужва от  граничната Дирекция за ветеринарен контрол към турското Министерство за храни, земеделие и животновъдство, а контролът ще бъде на областната управа в Одрин.

Според турските власти въвеждането на системата е предпазна мярка заради болестта син език по животните в България. Междувременно по-рано днес Министерството на земеделието съобщи, че през март ще започне ваксинация на овцете.

Твърди се също, че е ответна мярка на турските власти срещу дезинфектирането на българската граница Капитан Андреево, което бе премахнато след скандал, но отново заработи преди няколко месеца, информира кореспондентът на БНР.

Турция планира да прилага дезинфекционна система и на граничните пунктове с Гърция. В същото време на турските митници продължава забраната, която бе въведена миналата седмица срещу вноса на месо и месни продукти от България и от другите страни заради болестта „син език“. Съобщава се също, че в района на Чанаккале има измрели животни от болестта.


Статията е публикувана на 8 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА