Децата в ДГ“Надежда“, град Елхово отбелязаха 3-март, националния празник на България

Публикувано преди 5 години  |  Образование

Децата в ДГ“Надежда“, град Елхово отбелязаха 3-март националния празник на България. Постери с портрети на силни и смели българи-революционери се появиха в детските занимални, трикольори, снимки на историческите места в България , свързани с освобождението на България. Малките се запознаваха, големите деца научаваха нови неща за миналото ни и запомняха имена и събития, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Чуваха се стихове и песни за красивата ни Родина, за прекрасната ни природа, за близките ни хора.

Децата от втора възрастова група – гр.“Славейче“, с учителки Ваня Недялкова и Женя Михайлова и гр.“Червена шапчица“ с учителки Елена Ламбова и Стойка Шидерова, също се запознаха с националния празник на България. Научиха се да разпознават националното знаме, разглеждаха портретите на национални герои.

В трета група „Слънчо“ с учителки Вася Георгиева и Мария Тонева подредиха постер с портрети на националните ни герои, разпознаваха цветовете на националното ни знаме, както и картата на България. Слушаха четива за героите, дали живота си за свободата ни. Казваха стихчета, пяха песни за родния край и Родината .

Децата от групата в Маломирово с учителки Кера Йорданова и Стелиана Янакиева научиха символите на държавността, изготвиха постер с националните герои, разглеждаха снимки и илюстрации. Построиха паметник, украсиха със знаменца и венци.

Децата от филиалната група „Слънчеви зайчета“, село Бояново, с учителки Златка Ангелова и Радостина Недева, положиха цветя и сведоха глави пред паметника на загиналите за свободата на България в центъра на селото. През цялата седмица заниманията бяха свързани с отбелязването на празника. Гост на групата беше лелята на Стефи – Теодора, която разказа на децата за великите подвизи на националните ни герои.

Урок по родолюбие подготвиха децата от подготвителната група „Звънче“ с учителки Станка Хаджиева и Грета Стоянова, помощник-възпитателка Диана Топчиева. Пяха и танцуваха пред останалите деца от детската градина и пред своите родители и близки. Съкровени и мили стихове, песни и танци звучаха като послания към публиката, а децата бяха посланици на обич и преклонение, на благодарност и гордост, че сме потомци на силен и смел народ.

Заедно, родители и учители ще научим децата на родолюбие, на любов към Родината, ще им дадем първите знания за историята ни, за героите на България, защото това е нашата идентичност, разпознаваемост пред Европа и света.

Сведохме глава и  помълчахме, поднесохме цветя пред паметника на освободителите, в знак на почит и благодарност. Защото заради тяхната жертвоготовност, сме свободни хора, с право на избор и решения за съдбата си. На това ще научим и децата си –  да бъдат достойни българи.


Статията е публикувана на 5 март 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА