МИГ – Елхово – Болярово обявява прием на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 8.6. „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“

Публикувано преди 3 години  |  Общество

ОБЯВА

 за прием на проектни предложения

 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

по Стратегията за Водено от общностите местно развитие

на  СНЦ „МИГ-Елхово-Болярово”

от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТИ BG06RDNP001-19.499

ПО МЯРКА 8.6. „ИНВЕСТИЦИИ В ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЛЕСОВЪДСТВО И В ПРЕРАБОТКАТА, МОБИЛИЗИРАНЕТО И ТЪРГОВИЯТА НА ГОРСКИ ПРОДУКТИ“ ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ НА СНЦ „МИГ- ЕЛХОВО-БОЛЯРОВО”

  1. Наименование на мярката от Стратегията за ВОМР:

Мярка 8.6. „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на СНЦ „МИГ-Елхово-Болярово”

Изпълнението на настоящата процедура се извършва чрез процедура на подбор на проектни предложения в съответствие с чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗУСЕСИФ.

Кандидатстването по настоящата процедура се осъществява въз основа на проектни предложения, които се оценяват в съответствие с критериите, описани в настоящите Условия за кандидатстване.

  1. Цели на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата и очаквани резултати:

Цели: Интегрирано и устойчиво развитие на територията на МИГ – Елхово – Болярово чрез ефективно използване на горските ресурси.

Обосновка: Икономиката на територията е слабо диверсифицирана, малко са производствата с висока добавена стойност, налице е недостатъчна интегрираност между отделните сектори и отрасли. Липсата на преработвателни предприятия за преработка на горските ресурси води до ниска добавена стойност на местната икономика и ниски изкупни цени. За преодоляването на тези недостатъци в местното икономическо развитие е необходима подкрепа за инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти.

Очакваните резултати от подкрепата се изразява в създаване на възможности за инвестиции в преработка и маркетинг на горски продукти, добавяне на стойност към горските продукти, създаване на нови работни места. Поставени са приоритети към иновативните производства за територията и позитивен принос към околната среда..

  1. Допустими кандидати:
  2. Допустими са само кандидати със седалище за ЮЛ и постоянен адрес за физическите лица на територията на МИГ – Елхово – Болярово.
  3. Допустими кандидати по настоящата процедура са:
  • Физически и юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на горски територии;
  • Сдружения на частни собственици на горски територии;
  • Еднолични търговци и търговски дружества, регистрирани по Търговския закон, отговарящи на определението за малко и средно предприятие.

 Критерии за допустимост на кандидатите:

  • Частните собственици трябва да притежават минимум 0.5 ха горски територии;
  • Сдруженията на частните собственици трябва да притежават горски територии с площ минимум 1.0 ха;
  • Юридическите лица – частни собственици, са допустими за подпомагане, само ако са регистрирани съгласно българското законодателство и максималното участие на държавата в тях не превишава 25%;

Кандидатите за подпомагане за инвестиции в преработка и маркетинг на дървесина са допустими за подпомагане, само ако преработват не повече от 10 000 куб. м обла дървесина годишно.

Кандидатите за подпомагане за инвестиции в преработка и маркетинг на горски продукти представят бизнес план за доказване на икономическа жизнеспособност.

ВАЖНО!

В раздел 24 „Списък на документите, които се подават на етап кандидатстване“ от Условията за кандидатстване се посочват документите, които трябва да се приложат, за да се удостовери допустимостта на кандидата. Условията, за които не е предвиден документ, се проверяват служебно.

  1. Допустими дейности:

Дейностите трябва да се изпълняват на територията на МИГ Елхово-Болярово.

По настоящите Условия за кандидатстване се предоставя безвъзмездна финансова помощ за дейности, свързани с преработка и маркетинг на горски продукти.

  • Дейности по изграждане, придобиване или подобрение на сгради и други недвижими активи необходими за първичната преработка на дървесината, както и закупуването на земя, когато са пряко свързани с изпълнението на проекта;
  • Дейности за закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване за първична преработка на дървесината, както и други работни операции, предхождащи промишлената преработка, до пазарната цена на актива;
  • Дейности за закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване за преработка на недървесни горски продукти;
  • Закупуване на земя, когато е пряко свързана с изпълнението на проекта и не надхвърлят 10 % от общите допустими разходи по проекта.
  • Дейности за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта.
  • Дейности по придобиване на ноу-хау, софтуер, придобиване на патенти права и лицензи, разходи за регистрация на търговски марки и процеси необходими за изготвяне и изпълнение на проекта”;
  • Дейности свързани с въвеждане на добри производствени практики, системи за управление на качеството и подготовка за сертификация.
  1. Допустими разходи:

І. Разходи за материални инвестиции:

1.Инвестиции в преработка и маркетинг на горски продукти, в т.ч.:

  • изграждане, придобиване или подобрение на сгради и други недвижими активи необходими за първичната преработка на дървесината, както и закупуването на земя, когато са пряко свързани с изпълнението на проекта;
  • закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване за първична преработка на дървесината, както и други работни операции, предхождащи промишлената преработка, до пазарната цена на актива;
  • закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване за преработка на недървесни горски продукти;
  1. Разходи за закупуване на земя, когато са пряко свързани с изпълнението на проекта и ненадхвърлят 10 % от общите допустими разходи по проекта.

ІІ. Разходи за нематериални инвестиции:

1.Общи разходи, свързани със съответния проект, за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта. Общите разходи по проекта не могат да надхвърлят 12 % от общия размер на допустимите инвестиции по проекта.

2.Разходи за ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи, разходи за регистрация на търговски марки и процеси необходими за изготвяне и изпълнение на проекта”;

3.Закупуване на софтуер;

4.Разходите за въвеждане на добри производствени практики, системи за управление на качеството и подготовка за сертификация.

Разходите за ДДС са допустими в случаите, когато не подлежат на възстановяване в съответствие с националното законодателство в областта на ДДС..

  1. Период за прием и място за подаване на проектни предложения;

Начален срок:  08.03.2021 г.

Краен срок:      08.04.2021 г. 17.00 часа. 

Проектните предложения по настоящата процедура се подават по изцяло електронен път чрез ИСУН 2020  на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg .

  1. Бюджет на приема

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е както следва:

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ Средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФСР) Национално съфинансиране
156 466,00 лева 140 819.40 лева 15 646.60 лева
100 % 90 % 10 %

 

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя в лева.

Може да не се предостави изцяло горепосочената сума при недостатъчен брой качествени проектни предложения, както и в случай, че предвидените за изпълнение дейности изискват по-малък финансов ресурс..

  1. Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект:

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект:

  • Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е левовата равностойност на 2500 евро (4889,50 лева)
  • Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ на проект по Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ – Елхово – Болярово не може да надвишава левовата равностойност на 50 000 евро (97 790 лева).

Финансови параметри на проектите:

  • Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 5 000 евро (9 779 лева)
  • Максималния размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 100 000 евро (195 580 лева)

 

  1. Критерии за избор на проектни предложения и тяхната тежест

Подборът на проектни предложения  се извършва по реда на по глава ІV раздел І   на Наредба № 22 от 14.12.2015.

Оценката на проектните предложения по настоящата процедура ще се извършва съгласно Правила за провеждане на процедури за предоставяне на БФП и Ред за оценка на проектни предложения по мерки, финансирани от ПРСР 2014-2020 г. и ЕЗФРСР чрез Стратегията за ВОМР, налична на интернет страницата на МИГ – Елхово – Болярово https://www.migelhovo.org/?page_id=2565, и съгласно КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ТЕХНИЧЕСКА И ФИНАНСОВА ОЦЕНКА на проектни предложения – Приложение № 2 Критерии и методика за ТФО от Документи за информация към настоящите Условия за кандидатстване.

Критерии за избор на проекти точки
1. Иновативност – въвеждане на нови за територията практика, и/или услуга и/или продукт в предприятието 

·         над 30 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с иновации в предприятието – 15 точки

·         над 50 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с иновации в предприятието – 20 точки

30
2. Проектът създава нови работни места 

·         до 3 работни места – 15 точки

·         над 3 работни места – 30 точки

30
4. Проектът включва дейности с позитивен принос към околната среда 

·         над 30 % – от инвестициите са насочени към дейности, опазващи околната среда – 5 т.

·         над 50 % от инвестициите са насочени към дейности, опазващи околната среда – 10 т.

10
5. Кандидатът не е получавал подкрепа от Общността за подобна инвестиция 10
ОБЩО 80

Забележка: Критерии 3 е заличен от Стратегията на „МИГ – Елхово – Болярово“ с Допълнително споразумение № РД 50-143 / 29.06.2018 г.

 

За да бъде предложено за финансиране едно проектно предложение, общата крайна оценка на етап техническа и финансова оценка трябва да е равна на или по-голяма от 10 точки. (минимално допустима оценка за качество на проектните предложения).

В случай, че две или повече проектни предложения имат еднакви общи крайни оценки, проектите ще бъдат подреждани в низходящ ред и ще се дава предимство на проекта/ите, получил/и по-висока/и оценка/и по критерий 1.Иновативност – въвеждане на нови за територията практика, и/или услуга и/или продукт в предприятието.

При равен брой точки и по този критерий, ще се дава предимство на проекта/ите, получил/и по-висока/и оценка/и по критерий 2. Проектът създава нови работни места.

При равен брой точки и по двата критерия, ще се дава предимство на проекта/ите, получил/и по – висока/и оценка/и по критерий 4. Проектът включва дейности с позитивен принос към околната среда.

  1. Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация;

Лице за контакт: Нели Кадиева, Изпълнителен директор на СНЦ „МИГ – Елхово – Болярово“

адрес: гр. Елхово, ул. „Калоян“ № 13 ет.2

тел: 0879 802 806, 0879 296 905

e-mail: elhovo_lider@abv.bg

Пълният пакет документи, необходими за кандидатстване по Мярка 8.6. „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“от Стратегия за Водено от общностите местно развитие на СНЦ „МИГ-Елхово-Болярово” по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. са публикувани на интернет страницата на СНЦ „МИГ-Елхово-Болярово” – www.migelhovo.org  и на сайта на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските и структурни и инвестиционни фондове ИСУН 2020

  1. Начин на подаване на проектните предложения:

Проектните предложения по обявената процедура се подават от кандидата или от упълномощено от него лице единствено и изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран Формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) http://eumis2020.government.bg/ единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg

ВАЖНО!

Кореспонденцията и уведомленията във връзка с оценката на проектното предложение се осъществяват през ИСУН чрез електронния профил на кандидата.

За дата на получаване на кореспонденцията и уведомленията се счита датата на изпращането им чрез ИСУН. Сроковете започват да текат за кандидатите/бенефициентите от изпращането на съответната кореспонденция и уведомление от оценителната комисия в ИСУН. В тази връзка е важно кандидатите да разполагат винаги с достъп до имейл адреса, към който е асоцииран профила в ИСУН 2020.

Документи и приложения за кандидатстване:
Обява и документи мярка 8.6 _II

Обявата се публикува във връзка със споразумение № РД50-143/ 21.10.2016 г. за изпълнение на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Елхово – Болярово и подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на Стратегията за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.


Статията е публикувана на 8 март 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА