Тодор Тагарев: Независимо от количеството на ядрени бойни глави, Русия е „икономическо джудже“

Публикувано преди 1 година  |  Света

„Западът показа неочаквано ниво на интегритет и на обединеност около разбирането за това какво означава руската агресия към Украйна и как трябва да се действа срещу нея. От другата страна – зад Русия далеч не съществува толкова монолитен блок. Китай и Индия имат своите интереси и няма да рискуват да си развалят добрите търговски отношения със западните страни“.

Това мнение изказа пред БНР военният експерт и специалист по национална и международна сигурност проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната.
По думите на проф. Тагарев Русия отново размахва „ядрената тояга“ поради все по-ограничени опции, с които Путин разполага:

„В тези свои заплахи той изглежда все по-слаб и неубедителен“.

Той подчерта, че независимо от количеството на ядрени бойни глави, Русия е „икономическо джудже“ – икономиката ѝ е по-малка от тази на Италия:

„Под въздействието на санкциите може би ще продължи да се свива и аз не изключвам до 2 години и икономиката на Полша да надмине руската, по БВП. Нищо добро не очаква Русия при постоянното изоставане в технологиите и зависимост от доставки отвън на критични елементи за създаване на нов тип въоръжение“.

Според експертът по национална и международна сигурност Русия нарушава не само демокрацията и сигурността на свободния свят, тя разрушава основите на глобалната архитектура за сигурност:

„Тя е страна от Съвета за сигурност на ООН, който е основният инструмент за гарантиране на глобалната сигурност, а нападна друга независима страна. Русия руши международните норми, които е призвана да спазва и да търси начини да бъдат спазвани“.
„България има сериозно разминаване с европейската политика относно разбирането дали трябва да даряваме въоръжение и боеприпаси на Украйна“, смята проф. Тагарев и уточни, че според него това не е позицията на голямата част от българите, а е позиция на отделни политици, водени от президента Румен Радев, които вече в доста продължителен период управляват страната без парламентарен контрол и без да се съобразяват с решенията на Народното събрание, които имат силата на закон и трябва да бъдат изпълнявани от всички.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО