За пране на пари: Австрия поиска бившият член на ВСС Иван Димов, съдът у нас отказа

Публикувано преди 1 година  |  България

Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е обвиняем в Австрия за изпирането на 170 хил. евро. „произхождащи от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис“.

Това съобщи „Дневник“, като се позова на прокуратурата в австрийския град Велс, където се води разследването. По същото дело в края на миналата година беше предаден арестуваният в Приморско Полихрон Луков. Димов беше арестуван в България в началото на февруари, но засега съдът отказва да го предаде на австрийските власти.

„Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения; по този начин само производството срещу Димов все още е открито“, коментираха още от прокуратурата в западния австрийски град.

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив смекчи мярката му в по-лека – домашен арест.
В сряда съдия Петко Минев от Окръжния съд в Пловдид отказа да изпълни Европейската заповед за арест, издадена от австрийски съд. С решението си, което не е окончателно, съдия Минев е отменил и домашният арест на Димов.

Цитиран от „24 часа“ съдията Петко Минев заяви: „Ние не знаем дали извършеното е престъпление, или не, но поне втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се разследва и у нас. А и по делото има декларация от клиента Иван Димов, че средствата не са с престъпен произход“.

Дългогодишен наказателен съдия, разглеждал десетки подобни искания, коментира, че по дела за изпълнение на Европейска заповед за арест няма как евентуална компетентност за водене на наказателно производство в България да е основание за отказ за предаване. „По такива дела не се преценява липсата или наличието на доказателства“, коментира още магистратът.

Говорителят на Окръжна прокуратура коментира, че от държавното обвинение ще протестират отказа за екстрадиция, както и промяната на мярката.

Пред съдебния състав Димов е заявил, че „Австрия е една държава, която не се е разделила с остатъците от фашисткото си минало“. Защитата му -адвокат Красимир Елдъров и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов твърдяха при разглеждане на мерките за неотклонение, че Димов е „избран“ заради приемането ни в Шенген. Двамата отказаха коментар по детайлите за австрийското искане.

Пред „Дневник“ Димов каза, че ще направи изявление, след като неговият казус пред съда приключи, когато и ще даде повече информация. „Българският съд предаде един урок по право на австрийската прокуратураи нейният опит да преследва един адвокат“, заяви Димов, като не отговори на въпроса защо точно той би бил преследван.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО