Новоизбраният президент на страната Росен Плевнелиев се закле

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Новоизбраните президент и вицепрезидент на страната Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва пред Конституцията в парламента в присъствието на главата на Българската православна църква патриарх Максим, настоящия държавен глава Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и членове на кабинета и други официални лица.

След като положи клетва, Плевнелиев целуна кръста, поставен до Евангелието и получи благословията на Негово Високопреосвещенство. Същото направи и Попова.

В речта си пред депутатите Росен Плевнелиев каза, че да си президент, не е просто пост, а кауза. Той даде заявка да бъде прагматичният президент на модерна България. Плевнелиев не очаква всички да го обичат и харесват, но ще държи да бъде компетентният президент, който не упражнява самоцелно власт, а търси решения. Той обеща да бъде различен политик като не участва в политически интриги.

По думите му стратегическа цел на страната ни трябва да бъде тя да стане среднобогата държава, в която народът живее достойно, а младите хора остават. Според него не трябва да се говори за оцеляване, а за растеж.

Пред депутатите той разкри представата си за България през 2020 година с високоскоростни влакове, енергийно ефективни кооперации и по-високи доходи.

За прозрачност в работата на президентската институция се обяви той. Заседанията на съветите към него да се предават пряко в Интернет, обеща Плевнелиев.

За нов подход в енергетиката чрез либерализация, говори още държавният глава.

При влизането на двойката в залата за клетвата тя беше посрещната със ставане на крака от избраниците, а депутатите от Атака вдигнаха плакати „Плевнелиев избран с измама“.

В неделя е церемонията по сдаването на властта от досегашния държавен глава Георги Първанов и приемането на поста от Росен Плевнелиев. На 22-ри януари Плевнелиев ще приеме строя пред Паметника на Незнайния войн.

На 19 януари 1992 година България излъчва първия си демократично избран президент Желю Желев. /dariknews.bg
Снимка: БГНЕС


Статията е публикувана на 19 януари 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА