Военен експерт: Страните от НАТО и ЕС, може би без САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия

Публикувано преди 1 година  |  България

Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия. ЕС с намаляването на армиите и запасите на въоръжение, се оказа, че няма кой знае какво да даде на Украйна, въпреки желанието за участие на равни начала със САЩ.

Това каза за Euronews Bulgaria военният експерт Калин Димитров.

За тази война се използват изключително много артилерийски снаряди. Спряга се количество от 20 000 снаряда на ден, използвани от Русия, а украинската страна заявява, че са ѝ необходими 6000 на ден. Възможностите на българското снарядно производство е от порядъка на 10 000 снаряда на месец. САЩ произвеждат около 90 000 снаряда на месец. Снарядите за 1 млрд. евро, които Европа ще предостави ще са достатъчни за 4-5 месеца бойни действия.

Това, че България не се присъедини към тази помощ не е добро решение. Това ни даваше възможността да се опитаме да изтъргуваме наличните боеприпаси на склад да ги заменим с други. Ние нямаме 155 мм, но разполагаме с други.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО