Съюзът на журналистите на Сирия публикува доклад за свободата на медиите в страната за 2022 г

23 март 2023 12:57  |  Света

В Националната библиотека „Ал-Асад“ в Дамаск Съюзът на сирийските журналисти публикува Доклада за свободата на медиите в Сирия за 2022 г., който документира реалното състояние на ситуацията и нарушенията срещу медиите и журналистите.

Докладът подчертава най-известните нарушения на свободата на печата и правата на журналистите, признаците на безнаказаност и въздействието на икономическата блокада върху журналистическата дейност в Сирия през последната година.

През 2022 г. е имало 66 случая на груби нарушения срещу журналисти и медии от израелския враг в окупираните сирийски територии Голан, от проамериканските групи „Касад“ и от останалите терористи на „ДАЕШ“. Заедно с това се акцентира върху сайтовете за социални мрежи, които провеждат кампании за пълнеж, дезинформация и сплашване, както и едностранните икономически принудителни мерки, наложени от Съединените американски щати и западните държави срещу Сирия.

В този контекст заместник-председателят на Съюза на журналистите Райда Уакъаф огласи някои от действията от списъка с нарушения срещу журналисти – това са арести, отвличания, изтезания, преки заплахи и сплашване на журналисти, конфискация и унищожаване на оборудването им, извършени от терористи и сепаратисти от групировките „Касад“.

В същото време документът представя статистически данни за негативните последици от несправедливата икономическа блокада върху дейността на журналистите и техните медийни ресурси. Представени са убедителни доказателства за негативното въздействие на западните антисирийски санкции.

Вниманието е насочено към продължаващото нарушаване на правата на сирийските кореспонденти в Голанските възвишения от израелските окупатори.

Съюзът на сирийските журналисти повтори призива си към Международната федерация на журналистите за премахване на блокадата на Сирия и едностранните принудителни мерки, в съответствие с решението, взето на 30-ия конгрес на Международната федерация, проведен в Тунис през 2019 г.

В изявление пред журналисти председателят на Съюза на журналистите Муса Абдел-Нур оцени важността на този доклад, който е втори поред. Той е внимателно изработен в сътрудничество с Международната федерация на журналистите в съответствие със световните стандарти. Трябва да се извърши допълнителна работа на международно ниво чрез организации, активни в областта на свободата на изразяване и медиите, последвани от действия на национално ниво в тясно сътрудничество с министерствата на информацията, висшето образование и научните изследвания.

Абдел-Нур подчерта необходимостта журналистите да са наясно със законовата медийна среда, за да могат да практикуват работата си, като насърчават позитивността в обществото и критикуват с отговорност и чувство за патриотизъм, без да вредят на другите.

Източник: САНА

Превод и редакция: Оля Ал-Ахмед

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО