Демократите са „в паника“. Ще сменят ли Джо Байдън?

29 юни 2024 00:19  |  Света
Демократите са „в паника“. Ще сменят ли Джо Байдън?

Първият дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и бившия американски държавен глава Доналд Тръмп премина. И беше доста странен.

Двамата кандидати за най-високия пост в Съединените щати обсъждаха имиграцията, икономиката и редица други въпроси. Един от най-сериозните изводи обаче гласи: демократите са в беда.

От самото начало гласът на Байдън звучеше нестабилен. Няколко източника от кампанията на демократа обясниха това с настинка. По принцип това не е голям проблем, но пък беше сериозна пречка за 81-годишния президент, чиято напреднала възраст за мнозина играе голяма роля. Така Байдън изглеждаше още по-слаб.

„Аз щях да кажа на журналистите, че е настинал“, казва Майлс Колман, анализатор от Центъра за политика към Университета във Вирджиния. „Ако екипът на Байдън беше съобщил за това още в самото начало, може би информацията щеше да се отрази на очакванията на хората и те щяха да са по-благосклонни.“

Байдън не успя да докаже, че е „способен да управлява“

Анализите на представянето на Байдън не бяха никак благосклонни. И причината далеч не е само в дрезгавия му глас. Често казаното от Байдън нямаше смисъл. И Тръмп не пропусна да го подчертае пред публиката.

За онези гласоподаватели, които са убедени демократи или пък са категорични, че никога не биха гласували за Тръмп, този дебат едва ли ще промени нещо. За онези, които още не са взели твърдо решение обаче, дебатите са много важни. В тях хората разбират позициите на кандидатите по важни въпроси и наблюдават как те се представят цялостно. Преди снощния дебат имаше няколко важни въпроса, на които хората очакваха да получат отговор. Например дали Байдън ще се държи достатъчно адекватно, за да разсее съмненията, че вече не е способен да управлява страната и дали Тръмп ще може да се държи по начин, подходящ за един президент.

Байдън определено не успя да разсее съмненията, смятат експерти. Дейвид Алекселрод, бивш съветник на президента Обама, коментира пред Си Ен Ен, че Байдън не е успял да изглежда енергичен, а дори напротив – на моменти е бил дезориентиран. Въпреки че Тръмп, който е на 78 години, не е много по-млад от Байдън, на този дебат той изглеждаше поне десетилетие по-млад, смята Акселрод.

Тръмп отказа да отговаря на въпроси

Доналд Тръмп се справи по-добре със задачата да се представи като добър бъдещ държавен глава. За разлика от дебатите по време на предходната кампания той не прекъсваше Байдън през цялото време (навярно и защото микрофонът на единия беше изключен, докато опонентът говореше). Всъщност най-непристойно се държа Байдън – в момента, в който се подигра на теглото на Тръмп.

Иначе Тръмп неколкократно игнорира въпросите на водещите, а вместо това отново и отново се връщаше към любимата си тема – как нелегалните имигранти са наводнили САЩ заради политиките на Байдън и сега ще унищожат страната. „Той си мисли, че може да отговаря на конкретния въпрос само ако иска“, обяснява Колман. „Но и водещите не му се противопоставяха особено много.“

Тръмп изговори и няколко абсолютни лъжи. Например заяви, че по време на неговия мандат американските граници са били „най-безопасните в историята на САЩ“. Всъщност нелегалната миграция към Съединените щати беше по-висока по време на управлението на Тръмп, отколкото и през двата мандата на Барак Обама, посочват проверителите на фактите от института „Пойнтер“.

В един от ключовите моменти на дебата Тръмп отказа да заяви дали ще приеме резултатите от предстоящите избори без значение кой победи. Въпросът беше свързан със случилото се през 2020, когато той отказа да приеме загубата си и твърдеше, че изборите са били фалшифицирани. Изказванията му мотивираха и щурма на Капитолия от 6 януари 2021. След като два пъти избегна въпроса, Тръмп най-сетне каза, че ще приеме резултатите, ако изборите са „честни, легални и добри“, но не обясни какво значи това.

Демократите „са в паника“

Представянето на Байдън, което беше най-общо казано объркано, не му позволи изобщо да постигне каквито и да е успехи в този дебат – дори по въпроси, които му бяха в кърпа вързани като присъдата на Тръмп. Обещанието му да възстанови конституционното право на аборт не постигна никакъв ефект заради неувереното представяне на президента.

Веднага след края на дебата започна да се говори за това, че демократите все още могат да издигнат друг кандидат преди или по време на Националния конгрес на партията през август. Си Ен Ен съобщиха, че в партията има „притеснения“ по адрес на Байдън. „В партията се обсъждат варианти как Байдън да бъде възпрян да се кандидатира повторно“, коментира и журналистката Инес Пол. Това би било изключително необичайно. Но това са необичайни времена, смята Пол. „Демократите са в паника.“

Автор: Карла Блайкер

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО