Калфин: Синдикатите и работодателите имат огромна, но и неизползвана роля в България

Публикувано преди 12 месеца  |  България

„Като част от европейската икономика България подлежи на същите рискове, на каквито са изложени страните в Европа, но са налице и специфични рискове – като политическите, свързани с нестабилност, с липса на ясна политическа алтернатива и на някой, който да поеме ангажимент за управлението на страната“.

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, както и бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

И допълни, че синдикатите и работодателите имат огромна, но и неизползвана роля в България, освен това имат и голям експертен потенциал:

„Трябва да е ясно кое е тема за синдикати и работодатели и за кое държавата трябва да поеме отговорност. Бюджетът и общото управление на икономиката са ангажимент на държавата“.

В предаването „12+3“ Калфин посочи още, че една от най-големите промени в пазара на труда след пандемията е все по-голямото значение на качеството на работното място, като това не е свързано само със заплащането:

„Условията, качествата на труд са измерими категории. За хората е важна възможността за обучение, прогрес, кариера, възможността за съчетаване на личния живот и служебните ангажименти, условията на труд – физически и психологически, отношенията с колегите. Много хора се интересуват – това, което правят, какъв смисъл има“.

По думите му новите технологии са както полезни, така и с негативни ефекти върху пазара на труда:

„Трябва да се осигурят възможности за квалификация. Бързото навлизане на технологиите изисква и повишаване на уменията, ако иска човек да си запази работата и да се развива“.

Според него социалните неравенства могат и трябва да бъдат намалявани, като това може да се случи и сравнително бързо.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО