Декларации с баркод – по-бързо възстановяване на надвнесен данък

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Подаването на декларации за облагане на данъци с баркод гарантира по-бързото възстановяване на надвнесен данък, съобщават от НАП. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод. В Офис Ямбол от подадените до момента 4650 декларации по Закона за данъците върху доходите на физически лица 40 са приети с баркод.Образец на декларацията за облагане на доходите с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от Интернет страницата на агенцията – www.nap.bg

От НАП- Ямбол припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение – например това за млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка „Живот” и други. Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка..

Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации: с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. При попълване на преводни нареждания към бюджета трябва да се напише точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. От НАП напомнят също, че от края на март информационният център на приходната агенция работи с удължено работно време заради наближаващия край на данъчната кампания. Консултантите на агенцията отговорят на позвънявания към телефон 0700 18 700 от 8,30 до 18,30 ч. всеки делничен ден вместо, както досега, в интервала от 9 до 17,30 ч. Промяната е валидна до последния ден за подаване на данъчни декларации от физически лица – 2 май 2012 г.

На телефона на информационния център на НАП гражданите и представителите на фирми могат да получат съвет за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, както и възможност за автоматична проверка на здравния си статус или справка за регистрация по ДДС на конкретна фирма.


Статията е публикувана на 19 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА