Елхово ще бъде втора сцена на международния фестивал Тополовград

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Традиционния международен фестивал на любителските комедийни театри, пантонима и сатира” Тополовград, който само два месеца след кончината на  Велко Кънев, бе прекръстен на името на гениалния елховски актьор стартира от днес и ще завърши на 20 май.

Традиционно част от фестивала се изнася извън пределите на град Тополовград, като втора театрална сцена, сред които ще бъде и град Елхово.

Днес /15 май/ от 18:00 на сцената на Читалище “Развитие”, ще гостува театралния състав на Народно читалище „П. Хилендарски 1870” – град Балчик. Те ще представят театралната постановка „Чудо” от Иван Радоев.

Театралният състав е с над 130-годишна история. Лауреат е на Световния фестивал в гр. Тояма, Япония, през 1983 година. Участник във фестивала на шестте най-добри аматьорски театри, проведен в Копенхаген, Дания, през 1986 г. Лауреат на Световния фестивал в гр. Чандигар, Индия, през 1992 г. Тези успехи са постигнати под ръководството на режисьора Йосиф Венков, който е носител е и на десетки национални награди. От 1993 г. режисьор е Юри Статков.

Организатори на фестивала са Министерство на културата, Община Тополовград, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища и Читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1894”- Тополовград.

Във фестивала ще вземат участие 17 състава от седем държави, сред които Гърция, Македония, Турция, Хърватска и Сърбия.

Журито, което ще оценява всички театрални състави е в състав: Председател Иван Ласкин – актьор, членове Богдана Костуркова – театровед, Андрей Филипов – драматург, Вълчо Янев – актьор и режисьор, представител на организационния комитет.


Статията е публикувана на 15 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА