Обзор на осмото редовно заседание на общински съвет Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Днес от 9.00 часа започна осмото редовно заседание на ОбС-Елхово. За първи път ElhovoNews.info предаваше заседанието на общинските съветници, чрез директен Интернт стрийминг, който можеше да бъде достъпен от всяка точка на планетата. Единственото и достатъчно условие бе да имате компютър с достъп до Интернет. Любопитна подробност е, че всяко едно заседание, което ще предаваме за Вас и в бъдеще, ще е достъпно за повторно гледане секунди след края на прякото излъчване. Удобството е, че то може да бъде разгледано в удобно за Вас време и място, както и да се стартира от точно конкретно време от заседанието.

В поканата за днешното заседание първоначално имаше 13 точки, но в началото на заседанието постъпи предложение за добавяне на нова докладна, която бе за счетоводните баланси, които трябва да се подадът до края на месец юни в търговския регистър за болницата в град Елхово, както и за медицинския център. В края на заседанието след обсъждания в залата и след като представители на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Елхово отговориха на въпроси, които зададоха местните депутати, двете подточки от докладната бяха приети.

С решение на общинските съветници от днес, бе взето решение за създаване на звено за услуги в домашна среда към съществуваща общинска структура без самостоятелна правосубектност, създадена в съответствие с приложимото законодателство и предоставяща услугата „ Домашен социален патронаж”.

Решението бе продиктувано поради факта, че Община Елхово кандидатства с проектно предложение „Помощ в дома за достоен живот” по схема за безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007- 2013 г.

Съгласно изискванията на програмата и нормативната уредба бе необходимо решение на Общински съвет, за създаване на звено за предоставяне на услуги в домашна среда.

Целеви групи по проекта ще бъдат:
– лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване;
– възрастни хора с ограничение или невъзможност от самообслужване;
– безработни лица, в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране – за персонал предоставящ услугата.

Към настоящият момент Община Елхово предоставя услугата домашен социален патронаж. Съгласно насоките за кандидатстване на горе цитираната схема при съществуваща Общинска структура или поделение на съответната община, без самостоятелна правосубектност, създадена в съответствие с приложимото законодателсво и предоставяща услугата “Домашен социален патронаж ”, е невъзможно кандидатстването за евро средства.

В рамките на новоизграденото звеното, за което депутатите дадоха своето съгласие, ще се предоставят по иновативен начин три типа почасови услуги в домашна среда: за лична помощ, за социална подкрепа и за помощ при комунално – битови дейности.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ за едно проектно предложение е от 80 000 до 250 000 лева, като се финансират до 100% от всички допустими разходи по проекта. Схемата ще се реализира в периода 2012-2014г. Всички дейности ще приключат не по- късно от 31.10.2014год. Реалната дейност на създаденото звено за услуги в домашна среда ще бъде 12 месеца.

С решение на общинските съветници от днес бе изменена Наредба 7. Промяната бе продиктувана от необходимостта за регламентиране на таксите, които лицата ще заплащат за услугите предоставяни по схемата за безвъзмездна финансова помощ ”Помощ в дома” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

С решение на ОбС-Елхово от днес болницата в град Елхово увеличи автопарка си с още един автомобил – КИА КАРНИВАЛ, който бе дарен от община Елхово на лечебното заведение. Автомобилът ще се използва за превозване на пациенти, които са на хемодиализа.

Бяха разгледани няколко докладни свързани недвижими имоти публична общинска собственост, както и общински пасища, мери.

Бе разгледана и докладна записка за отпускане на еднократни социални помощи на граждани от общината. Общинските съветници разгледаха и две докладни свързани с командировъчните разходи на Председателя на общински съвет Елхово, както и на кметът на община Елхово за първото тримесечие.

Видео:

Пълен запис от изминалото осмото редовно заседание на Общински съвет – Елхово – времетраене 3 часа 54 минути и 58 секунди


Статията е публикувана на 23 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА