Спор за имот в идеалния център на София противопостави Министерството на отбраната и фирма „Титан“

Публикувано преди 3 седмици  |  България
Спор за имот в идеалния център на София противопостави Министерството на отбраната и фирма „Титан“

Спор за част от имот в центъра на София между улиците „Г. С. Раковски“, „Ген. Йосиф В. Гурко“ и „Иван Вазов“ възникна между Военния информационен център на Министерството на отбраната и фирма, свързана с Иво Иванов и Димитър Борисов, собственици на сметосъбиращата компания „Титан“, съобщи „Дневник“.

Те са решили да съборят тераса, част от сградата на информационния център, с аргумента, че тя влиза в техен имот. През март от фирмата („Краси – С“ ЕООД) са уведомили писмено министъра на отбраната (по това време все още Тодор Тагарев), че на 20 април ще премахнат „незаконната конструкция-подиум“.

„Така наречения от тях „подиум“ всъщност е железобетонна тераса, неразделна част от сградата на Военния информационен център“, обясни неговият зам.-директор Тома Иванов пред „Дневник“. Военните от години дават терасата под наем за популярното лятно заведение „Бийч бар“. Сега на това място се подготвя ново заведение от частните собственици на имота.

Военните реагират на писмото за събаряне с писма до ДНСК и до главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, като предупреждават, че сградата е стратегически обект на Министерство на отбраната „с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави“. Голяма част от комуникационните връзки са криптирани, добавят военните. Сградата преди години временно беше и информационен център на НАТО.

Тя е построена през 70-те години като ресторант „Чайка“ (градинката около нея носи същото име), наричан от софиянци „Домът на покойника“. Оттогава е реконструирана само фасадата, каза Тома Иванов. Той обяснява това, за да уточни, че терасата, за която има спор, не е достроявана по-късно. Сградата е прехвърлена от Столичната община на Министерството на отбраната през 1988 г. в замяна на съществуващото по онова време кафене „Бамбука“ до Народния театър.

През юли 2005 г. областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) продава държавен терен с площ 1.55 дка между Военния информационен център (тогава на НАТО) и ул. „Иван Вазов“.

„Според мен, когато е купен този имот през областната управа на София, е допусната грешка и част от нашия е описан в чертите на съседния – тези 120 кв.м тераса“, предполага Тома Иванов.

В имота на собствениците на „Титан“ вече тече изграждането на ново заведение на открито, а територията на строежа беше заградена.

Иво Иванов и Димитър Борисов от няколко години подготвят строеж и на пететажна сграда за банков офис в имота, който притежават чрез компанията „А-Трейд 3000“ ЕООД (и тя, и „Краси – С“ са собственост на „Нелсен – чистота“ ЕООД – част от „Титан интернешанъл холдинг“). Той е в другия край на градинката – където е градината на ресторант „Синият лъв“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО